U radu Komisije za razmatranje činjenica u istragama o ubistvima novinara angažovan je i prvi stranac kao konsultant, a reč je o istražnom sudiji iz Francuske Alenu Birou, kaže za Danas predsednik Komisije Veran Matić.


Prema njegovim rečima, komisija od svog osnivanja radi vrlo intenzivno, jednom nedeljno održava sastanke, a formirana je i jedinstvena arhiva dokumenata koje su posedovali Ministarstvo unutrašnjih poslova i Bezbednosno informativna agencija. Takođe, radi se i na prikupljanju dokumentacije iz drugih izvora.

– Prostorija koja je dodeljena komisiji od Vlade Srbije nalazi se u Upravi kriminalističke policije i u istoj se nalaze sva dokumenta koja se odnose na ubistvo Milana Pantića, Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije. Dokumenta su metodološki obrađena i nalaze se u bazi operativnih podataka Uprave kriminalističke policije. Radna soba je opremljena adekvatnom informatičkom opremom, neophodnom za analizu podataka, ukazuje Matić. On dodaje da je odlukom komisije od strane direktora policije Milorada Veljovića formirana i radna grupa koja će raditi na rasvetljavanju ubistva novinara i za policijske službenike su u skladu sa unutrašnjom organizacijom MUP-a doneta rešenja.

Naš sagovornik ističe da je za kratko vreme od kada je formirana komisija ostvaren i kontakt sa Ministarstvom pravde i od istog je tražena saglasnost da se pojedini službenici priključe operativnim timovima u radu na rasvetljavanju ubistva.

– Na naš zahtev sav operativni materijal proistekao iz istraga i pretkrivičnih postupaka je sistematizovan i nalazi se u prostorijama komisije. Ostvarili smo kontakt sa Republičkim tužilaštvom i tužiocem za organizovani kriminal. Vođe timova koji rade na rasvetljavanju ubistava novinara referisali su komisiji o svim aktivnostima u istrazi i pretkrivičnom postupku i komisija će u kratkom vremenskom periodu imati direktnu mogućnost da izvrši uvid u sav operativni materijal, naglašava Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari