Angažovanje privatnih detektiva za „kontrolu” bolovanja je ugrožavanje ne radničkih već osnovnih ljudskih prava zaposlenih: Jugoslav Ristić 1Foto: Z. S. M.

 

Angažovanje privatnog detektiva, od strane poslodavca, kako bi pratio radnika i utvrdio da li je radnik na opravdanom bolovanju je više nego ugrožavanje osnovnih ljudskih sloboda i, ubeđen sam, predstavlja kršenje Deklaracije o ljudskim pravima u delu prava na život, slobodu i sigurnost ličnosti, kaže za Danas Jugoslav Ristić, dugogodišnji sindikalni lider, sada u penziji.

Po njegovom mišljenju nakon decenija ponižavanja radnika i njihovog „svođenja na najnevažniju sporednu stvar na svetu”, došlo je na red i ugrožavanje njihovih elemtarnih ljudskih prava.

– Da li bi se osećao sigurno neko ko bi primetio da ga prate? Da li poslodavci smeju na ovaj način da ugrožavaju radnike? Odgovor je svima jasan i država bi trebala da zaštiti svoje građane, to jest radnike, kada ta takva država ne bi bila opijena „investitorima”.

Ristić koji je na mestu predsednika Saveza Samostalnih sindikada Srbije (SSSS) Kragujevac proveo skoro deceniju i po podseća poslodavce i nosioce vlasti, da samo lekar može, zna i ima pravo da utvrdi da li je radnik sposoban za rad ili ne.

– To što se neko kreće ulicom ili sedi na klupi u parku, ne znači i da nije bolestan. Postoji čitav niz bolesti koje zahtevaju aktivnost izvan zatvorenog prostora i samo lekar može i zna da o tome odlučuje. Od čega je neko bolestan nije i ne sme da bude javna informacija, ona ostaje i čuva se u lekarsakoj ordinaciji, podseća Ristić.

Takođe on koristi ovu priliku da javno pozove poslodavce da obezbede periodične sistematske preglede za svoje radnike i na taj način kontrolišu njihovo zdravlje i pomažu njegovom očuvanju.

Kao što je Danas povodom angažovanja privatnih detektiva za kontrolisanje radničkih bolovanja svoju zabrinutost su već izrazili i Udruženi sindikati „Sloga”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari