Članovi Vlade u Berlinu su različito reagovali na predlog ruskog premijera Vladimira Putina o slobodnoj trgovinskoj zoni, navode nemački mediji, ukazujući da se kancelar Angela Merkel o tome uzdržano izjasnila, dok je vicekancelar Gvido Vestervele pozdravio ideju.

Merkelova, koja je juče razgovarala s Putinom, izjavila je da, pod određenim uslovima, podržava njegov predlog o stvaranju slobodne trgovinske zone između Rusije i EU i da bi takva zona bila u interesu Evropske unije. Ona je, međutim, rekla da bi Rusija prvo trebalo da kompletira svoj pristup Svetskoj trgovinskoj organizaciji i istakla i da neki najnoviji ruski koraci ne pogoduju stvaranju zone slobodne trgovine sa EU, ukazujući na nedavne trgovinske sporazume Rusije s Belorusijom i Kazahstanom.

Putin se založio za stvaranje slobodne trgovinske zone i zajedničke industrijske politike svoje zemlje sa EU. On je u autorskom prilogu za Zidojče cajtung istakao potrebu stvaranja harmoničnog privrednog društvo ‘’od Lisabona do Vladivostoka’’ i naveo da bi ubuduće mogla da dođe u pitanje i zona slobodne trgovine. Putin je na prvo od pet tačaka ponuđenog programa saradnje stavio „stvaranje harmonične zajednice ekonomija od Lisabona do Vladivostoka, u perspektivi, možda i zone slobodne trgovine, pa čak i naprednijih oblika ekonomske integracije’’.

Ruski premijer je govorio na Odboru za istok nemačke privrede, kao gost učestvovao na Forumu direktora i menadžera velikih nemačkih firmi i banaka i sastao se s bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom u jednom otmenom berlinskom restoranu, što su analitičari protumačili kao dokaz za tvrdnju da se visoka svetska politika ne vodi samo u parlamentima, već i za kafanskim stolom. Uz guščiju paštetu i vino i pod budnim okom obezbeđenja, Šreder koji je Putina prema preciznim novinarskim podacima čekao 65 minuta razgovarao je s ‘’najmoćnijim čovekom Rusije’’, a nemačka štampa navodi da je reč o prijateljima, koji su na ‘’ti’.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari