Parlament Švedske tesnom većinom glasova usvojio je rezoluciju koja masovna ubistva Jermena 1915. u Turskoj naziva genocidom, potez koji je izazvao bes vlade u Ankari i povlačenje turskog ambasadora iz Stokholma. Odluka švedskog parlamenta usledila je samo nedelju dana nakon što je Komitet za inostrane odnose Predstavničkog doma Kongresa SAD odobrio sličnu rezoluciju.

Iako se vladajuća švedska koalicija desnog centra protivila ovim merama, parlament je zahvaljujući samo jednom glasu više (131:130) odobrio rezoluciju. Ukupno 88 od 349 poslanika u parlamentu bilo je uzdržano.

„Nakon 95 godina vreme je da ljudi koji su toliko dugo patili dobiju neku vrstu nadoknade“, kazala je Gulan Avci, poslanica Liberalne partije koja je mimo volje svojih partijskih kolega glasala za rezoluciju, koju je predložila levičarska opozicija. Avcijeva je inače kurdski imigrant iz Turske.

Osim opoziva ambasadorke iz Stokholma, Turska je takođe otkazala posetu premijera Redžepa Tajipa Erdogana Švedskoj planiranu za 17. mart. „Osuđujemo ovu odluku. Naša vlada i narod oštro se protive rezoluciji koja je puna grešaka i bez ikakvog osnova“, navodi se u saopštenju turske vlade. Zergun Koruturk, diplomatska predstavnica Turske u Švedskoj izjavila je da će rezolucija narušiti odnose između dve zemlje. „Nadam se da su svesni štete koja je učinjena“, izjavila je Koruturk. Šef švedske diplomatije Karl Bilt takođe je izrazio žaljenje zbog skupštinske odluke navodeći da „to nažalost neće pozitivno uticati na tekući proces normalizacije odnosa između Turske i Jermenije“.

Prema procenama istoričara više od 1.5 miliona Jermena ubili su otomanski Turci u doba prvog svetskog rata. Turska negira da je počinjen genocid, ističući da su podaci o žrtvama naduvani te da su stradali bili žrtve građanskog rata i nemira.

Zemlje koje su do sada ubistva Jermena označile kao genocid jesu Urugvaj, Čile, Argentina, Rusija, Kanada, Liban, Belgija, Grčka, Italija, Vatikan, Francuska, Švajcarska, Slovačka, Holandija, Poljska, Litvanija i Kipar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari