Predsjedavajući Savjeta ministara BIH Nikola Špirić i premijer Turske Redžep Taip Erdogan ocijenili su juče u Sarajevu da nivo prijateljskih odnosa dvije zemlje nije praćen dobrom ekonomskom saradnjom.
Špirić je rekao da je na sastanku sa Erdoganom i delegacijom Turske konstatovano da je potrebno popraviti spoljnotrgovinski debalans, navodeći podatak da je u 2007.

Predsjedavajući Savjeta ministara BIH Nikola Špirić i premijer Turske Redžep Taip Erdogan ocijenili su juče u Sarajevu da nivo prijateljskih odnosa dvije zemlje nije praćen dobrom ekonomskom saradnjom.
Špirić je rekao da je na sastanku sa Erdoganom i delegacijom Turske konstatovano da je potrebno popraviti spoljnotrgovinski debalans, navodeći podatak da je u 2007. godini iz Turske uvezena roba vrijedna 270 miliona dolara, dok je iz BIH izvezena roba u vrijednosti od 40 miliona dolara. On je naglasio da je tursko tržište zainteresovano za proizvode iz BIH, kao i da postoji interes turskih investitora za ulaganje u BIH.
– Turska je sa dvanaestog mjesta prešla na deveto kao značajan investitor u BIH. Investicije u Maglaju i Tuzli značajne su za BIH, jer je zahvaljujući njima zaposleno više od 1 000 radnika, naveo je Špirić.
On je istakao da su stvorene pretpostavke za nesmetano razvijanje bilateralnih odnosa i tamo gdje postoje izvjesni zastoji, kao što je razvoj bankarstva i finansija, spoljne trgovine i carina, dodajući da će resorni ministri pokušati da pronađu najbolja rješenja u interesu građana dvije zemlje. Špirić je napomenuo da je BIH dobila obećanje da će je Turska podržati na predstojećem samitu NATO u Bukureštu za približavanje Alijansi.
Špirić je Erdoganu zahvalio za pomoć projektima obnove kulturno-istorijskog nasljeđa u BIH – mosta na Drini u Višegradu koji je juče dobio sertifikat UNESKO, džamije Ferhadija u Banjaluci i mosta u Konjicu. Erdogan je naglasio da je zajednički cilj BIH i Turske da dovedu odnose na najviši nivo, a težište je na oblastima u kojima se saradnja može intenzivirati.
Premijer Turske rekao je da su turski investitori zainteresovani za ulaganja u BIH, mada dvije velike turske firme već zapošljavaju oko 1000 ljudi. On je istakao da Turska podržava BIH na putu prema EU i NATO.
– Turska pridaje veliki značaj očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih granica BIH i očuvanju stabilnosti i mira, napomenuo je Erdogan. On je rekao da je dobio obećanje da će BIH podržati kandidaturu Turske da bude domaćin svjetske izložbe EKSPO 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari