Anketa portala Danasa: Svaki peti slavio Srpsku Novu godinu 1Foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Svaki peti učesnik ankete juče na portalu Danasa odgovorio je da oduvek proslavlja, odnosno dočekuje Pravoslavnu Novu godinu, kod nas poznatiju kao Srpska Nova godina.

Rezultati ankete pokazuju da svaki drugi, odnosno oko 50 odsto od više od 1.000 ispitanika, nikada nije slavio Novu godinu po julijanskom kalendaru.

Da ne slave, ali da su slavili nekada, odgovorilo je njih 27 odsto, a da oduvek dočekuju Srpsku Novu godinu reklo je svega 21 odsto njih.

Od nedavno, barem kako su odgovorili u anketi, ovaj dan proslavlja dva odsto ispitanika.

Julijanska Nova godina, poznata još kao Stara ili Pravoslavna, kod nas najpoznatija kao Srpska Nova godina, slavi se 13. na 14. januar po gregorijanskom kalendaru, ili 1. januara po julijanskom.

Iako nije zvanična Nova godina, rado se praznuje u balkanskim zemljama poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, pravoslavnim delovima Hrvatske, ali i u istočnim zemljama Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji.

Zanimljivo je da tradicija proslave julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, kao i u nekim delovima Škotske.

U Srbiji je sinoć u više gradova organizovan doček Pravoslavne Nove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari