"Pre bih u zatvor nego da salutiram Vulinu i Gašiću": Šta kažu čitaoci Danasa o mogućem uvođenju obaveznog služenja vojnog roka? 1foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka za muškarce u trajanju od 75 dana i dobrovoljnog za žene, naša redakcija je na društvenim mrežama postavila pitanje čitaocima Danasa šta misle o ovom predlogu.

Iako ovo nije prvi put da se najavljuje ponovno uvođenje vojnog roka, ovaj put se čini da je najizvesnije da će ovaj predlog biti usvojen, a razlog je verovatno taj što ga je predložio lično Aleksandar Vučić.

Pitanje koje smo postavili našim čitaocima na društvenim mrežama Facebook i Instagram komentarisalo je više od 700 ljudi, a napravili smo i mini anketu.

Ako je suditi prema anketi, čak 72 odsto komentatora je protiv uvođenja vojnog roka, dok je 28 odsto njih za uvođenje redovnog vojnog roka.

Od tih 28 odsto koji su za uvođenje obaveznog služenja vojnog roka, 14 odsto misli da je ideja dobra i da je trajanje vojnog roka od 75 dana idealno, a isti procenat misli da je vojni rok od 75 dana prekratak i da treba da traje duže.

Komentari su razni, ima ozbiljnih, koji su potkrepljeni određenim argumentima i za i protiv, ali ima i duhovitih i sarkastičnih.

„Zadnje godište koje je služilo vojsku je 1988. i to ne svi, čini mi se, ovi rođeni krajem 1988. već nisu…. Dakle najmlađi čovek koji je imao redovni vojni rok u Srbiji, danas ima 36 godina. Ja sam 1990. i nije me uhvatilo, ali ako bi mene neko pitao… Šta ćeš ti za dva i po meseca? Samo da prođeš obuku za ubijanje. Vojska treba da ima i neku vaspitnu meru, ovako samo jos ovu polupanu omladinu naučite da pravilno puca… Ustajanje rano, svaki dan nameštanje svog kreveta, peri zube, brij se svako jutro, doručak na vreme, ručak, večera… Stvaranje pravih i redovnih navika, jačanje karaktera… Treba i da pripemiš čoveka korisnog za društvo, a ne samo da ga naučiš da puca. Pa da taj vojnik, dok služi tih par meseci, preko obuke uradi nešto i korisno za društvo, da se nauči da radi nešto, makar da kopa i kosi ako ništa drugo“, objašnjava jedan naš čitalac.

Stav jednog od čitalaca je da „vojni rok nema nikakvog efekta u sadašnjem svetu ratovanja, samo profesionalna vojska“.

„Kada smo ranije služili vojni rok, hrana užasna, pričali svi kako je pasulj ekstra, prava katastrofa, tuširanje dva puta nedeljno, nema šta da se obuče, ćebad iz ’73. nikada oprana bitno je da vojska trese prašinu u nedogled, atomski levo/desno…Gluposti…Sve je to napravljeno da vodnici i starešine alkoholičari imaju posla i da sto manje vremena provedu sa decom kući..bolje streljana mesec dana i to je to“, kaže on u komentaru.

Ima i onih koji smatraju da je to dobra ideja.

„Išao, odslužio dobrovoljno, postao sam drugi čovek. Slažem se da bi trebalo, jer svaka normalna država ima vojni rok“, komentar je jednog od pratilaca Danasa na mrežama.

Samo 365 dana usiljene obuke, ništa manje od toga ne može od mlakonje napraviti čoveka“, kategoričan je jedan komentator.

„Malo je 75 dana. Znate li da se vojnici nakon obuke angažuju u obavljanju vojne službe? Šta treba? Obaviti samo obuku koja je naporna i hajde odmah kuci?“, jedan od onih koji smatraju da je 75 dana vojnog roka premalo.

Jedan čitalac je podsetio na aferu koja ni dan danas nije dobila epilog.

„Jedino kad se otkrije ko je ubio gardiste na Topčideru.“

Bilo je dosta i onih koji su stava da prvo predsednikov sin odsluži vojni rok, kao i simpatizeri Srpske napredne stranke.

„Kada vidim ‘dete’ Danila u uniformi, pitajte me,“ piše jedan, do drugi dodaje „Prvo ministri i njihova deca, onda ostali smrtnici.“

„Neka idu botovi. Ima ih 700.000. Za nošenje puške ne treba ni mozak, a ni svi zubi u vilici,“ napisao je jedan čitalac.

Neki bi pre u zatvor.

„Pre bih u zatvor nego da salutiram Vulinu i Gašiću“, kategoričan je jedan komentator.

aleksandar vučić
foto BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Ipak, i ozbiljna tema kao što je služenje vojnog roka može da izazove duhovite komentare. Inspiraciju za duhovitost komentatorima je najviše poslužilo Vučićevo spremanje palačinki vojnicima u kasarni u Loznici i naravno – Aleksandar Vulin.

„Jedino ako Vučić sluzi palačinke,“ „Ona da rađa, On da palačinke pravi“,  „Ako ću da jedem predsednikove palačinke posle vežbi, onda sam za“, neki su od komentara.

„Taman će da nauče da slažu kasetu, nameštaju krevet i vežbe za jutarnju gimnastiku. Jaoooo a jutarnje informisanje!!!! Jel nam precednik piškio, kakio, koliko palačinki je napravio“, piše jedan dok drugi pita „jel može onaj od 15 dana što je Vulin prošao, pa da postanem Ministar.“

Mnogo je, dve nedelje je sasvim dovoljno. Pitajte Vuline ako ne verujete,“ još jedan je od komentara na pitanje Danasa na mrežama.

Na kraju i jedan apsurd.

„Recimo pozovete jednog iz IT koji ima platu 7-8 hiljada evra da 75 dana čisti teren od pikavaca…ima li smisla?“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari