U Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Pirotu učenicima škole podeljeni su anketni listići na kojima se traže brojni podaci učenika potrebni za izradu takozvanog elektronskog dnevnika. Iako u školi tvrde da će podaci biti dostupni samo u školi, pojedini roditelji sumnjaju da lako može doći do njihove zloupotrebe.

U Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Pirotu učenicima škole podeljeni su anketni listići na kojima se traže brojni podaci učenika potrebni za izradu takozvanog elektronskog dnevnika. Iako u školi tvrde da će podaci biti dostupni samo u školi, pojedini roditelji sumnjaju da lako može doći do njihove zloupotrebe. Pod pritiskom roditelja održan je i Savet roditelja škole na kojem je prezentovan ovaj projekat i zaključeno da se najpre ispune svi zakonski uslovi i dobije saglasnost Ministarstva prosvete. U ostale tri osnovne škole veoma su obazrivi prema elektronskom dnevniku i osluškuju reakcije roditelja i javnosti.

Pitanja

Na anketnom listiću koji je deci podeljen, pored osnovnih podataka i jedinstvenog matičnog broja, adrese, državljanstva i narodnosti, traže se i podaci o pohađanju primarnog ili predškolskog programa, u koji razred učenik ide, da li putuje do škole ili ima organizovan prevoz. Traže se i podaci da li je dete povratnika, prognanika ili izbeglica, ima li poteškoća u razvoju, kakav nastavni program prati, da li je organizovana ishrana u školi. Pored obavezne fotografije, traže se i podaci s kim živi i podaci o roditelju ili staratelju.

Direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Tugomir Cvetković kaže da podaci o učenicima već postoje u školi i da roditelji nemaju razloga za strah.
– Cilj je što bolja komunikacija s roditeljima, veća bezbednost dece i veća kontrola radnog osoblja u školi. Nije zanemarljiva ni materijalna strana jer školama firma „Asiastar“ nudi kompjutere za svaku učionicu, onlajn podršku, kompletnu instalaciju i održavanje hardvera i softvera, obuku svih radnika škole. Naša škola bi dobila 30 kompjutera. Taj predlog smo razmotrili na nastavničkom veću. Elektronski dnevnik već imaju pojedine škole u Vojvodini Krenuli smo s prikupljanjem neophodne tehničke dokumentacije. Potrebna nam je saglasnost Saveta roditelja i Školskog odbora. Roditelji neopravdano strahuju jer svi podaci ostaju u školi, samo oni mogu da ih koriste i kontrolišu i samo oni mogu da ulaze u bazu podataka – kaže Cvetković.
Na sastanku Saveta roditelja predloženo je da se formira stručni tim koji će činiti roditelji i predstavnik uprave škole. Tim ima zadatak da otkloni sve sumnje u ovaj projekat i posle kompletnog uvida preporuči roditeljima uvođenje ovog dnevnika. Savet je od direktora ove škole tražio da se već popunjeni anketni listići vrate roditeljima. Direktor škole Tugomir Cvetković kaže da su anketni listići kod razrednih starešina i učitelja.
– Oni će biti vraćeni roditeljima na prvom roditeljskom sastanku – kaže Cvetković.
Grupa roditelja s kojima smo razgovarali revoltirana je ovim potezom škole.
Majka jedne od učenica kaže da u prvi mah nije mogla da veruje šta se sve traži u anketnom listiću i da ih je to sve uplašilo i dodatno iritiralo.
– Razumem da se traže osnovni podaci koje smo dali i prilikom upisa dece u školu, ali da li je za taj famozni elektronski dnevnik potreban podatak kako dete dolazi do škole, šta jede i i gde jede i kakav mu je socijalni status. Sve nas je dodatno zabrinula potencijalna mogućnost da podaci mogu da se zloupotrebe. U isto vreme ne znamo ko se tačno nalazi iza ove akcije jer nigde nema obeležja škole. Ono što je posebno važno jeste da su ovi anketni listići podeljeni deci bez prethodnih roditeljskih sastanaka – kaže ova majka koja je želela da ostane anonimna.
Aleksandar Tričković, jedan od roditelja čija deca pohađaju ovu školu, kaže da strepi da ovi podaci koji nisu adekvatno zaštićeni mogu da budu dostupni mnogima i da ih određene grupe ljudi iskoriste u neprimerene svrhe.
– Mi nemamo zakon o zaštiti ličnih podataka građana, pa sam tim više zabrinut zbog ove ankete i ozbiljne ponude školi. Dobra je namera škole da obezbedi neophodna tehnička sredstva i osoblje osposobi za rad, ali nisam siguran u dobre namere oko prikupljanja informacija za ovu bazu podataka – kaže on.
Direktor OŠ „Sveti Sava“ Zoran Stanišić potvrdio nam je da je i on kao i stotina direktora drugih škola prisustvovao prezentaciji elektronskog dnevnika u Nišu, ali da nikakvi anketni listići nisu deljeni učenicima ove škole.
– Akcija anketiranja je stopirana jer se još uvek nisu izjasnili roditelji – kaže Stanišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari