Beograd – Polaganjem venaca i paljenjem sveća ispred ulaza u vojni objekat „Karaš“ na Topčideru juče je obeleženo osam godina od smrti gardista Vojske Srbije i Crne Gore – Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, koji su stradali pod još nerazjašnjenim okolnostima.

– Ustavni sud Srbije je utvrdio da su vojnici ubijeni. Naime, pre godinu dana pravni zastupnici porodica nastradalih vojnika podneli su žalbe koje su usvojene. Od Ustavnog suda smo tražili da utvrdi da li je vojnicima prekršeno pravo na život i smatramo da je naš zahtev uvažen. To znači da su Jakovljević i Milovanović ubijeni na nasilan i nezakonit način – kazao je advokat porodica nastradalih vojnika Predrag Savić. On navodi da im je iz Ustavnog suda, doduše nezvanično, potvrđeno da je usvojeno i zalaganje za utvrđivanje prekršaja prava na pravično suđenje u razumnom roku, pred nepristrasnim i nezavisnim sudskim organom, posebno kada je reč o vojnoj istrazi.

– Sigurni smo da će USS naložiti državnim organima da postupaju po zahtevima za sprovođenje istrage protiv sudije i veštaka koji su ometali istragu – kazao je Savić.

Advokat Olgica Batić podsetila je da su porodice ubijenih gardista pre nekoliko meseci dobile anonimna pisma, u kojima je navedeno da je za smrt njihove dece odgovoran Ratko Mladić, koji se, kako se tvrdilo u pismima, u vreme kada su stradali vojnici skrivao u objektu „Karaš“. Ta pisma su, naglasila je Batićeva, predata Višem javnom tužilaštvu i zatraženo je da MUP Srbije uradi DNK analizu, ali to do danas nije učinjeno.

– Do danas nije preduzeta nijedna pravna radnja po zahtevima za sprovođenje istrage protiv bivšeg vojnog istražnog sudije, ali i veštaka, koji su davali lažne iskaze – navela je Batićeva i obećala da će u parlamentu predložiti formiranje anketnih odbora, jer pored krivične, postoje i neke druge odgovornosti koje treba utvrditi. 

Porodice ne veruju državi

Janko Jakovljević i Petar Milovanović, očevi ubijenih gardista, istakli su juče da ne veruju državnim organima. Kako su naveli, razlog za to je, između ostalog, i „vraćanje na posao onih koji su zataškavali slučaj“, kao što je vojni istražni sudija Vuk Tufegdžić.

– U ovom slučaju samo se odugovlači. Tako će jednog dana staviti tačku. Kao da se čeka da umru i porodice stradalih vojnika – kazao je Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari