Ante Ramljak: Unajmljen da spasi Uskrs 1

Leks Agrokor, zakon koji je po neverovatno brzom postupku napisan, usvojen i primenjen u centar pažnje hrvatske javnosti, ali i celog regiona izbacio je Antu Ramljaka, ekonomistu, finansijskog eksperta i čoveka sa iskustvom u državnoj upravi i dobrim vezama.

Novi upravnik Agrokora trebalo bi da vrati koncern na noge, odobrovolji banke da nastave da kreditiraju i dobavljače da nastave sa snabdevanjem, spreči stečaj, a pre svega omogući građanima Hrvatske da se za Uskrs nesmetano snabdeju u najvećem hrvatskom trgovinskom lancu.

Ramljak je daleko manje egzotičan od svog prethodnika Antonija Alvareza Trećeg, partnera u Alvarez i Marsal, stručnjaka za restrukturiranje firmi, ali i dens pevača i kreatora songova za španske sapunice čija je karijera u Agrokoru trajala svega pet dana. Ramljaka je premijer Hrvatske Andrej Plenković predstavio kao osobu koja dobro poznaje sve učesnike u privredi.

Veći deo svoje karijere Ramljak je izgradio u privatnom biznisu, od brokerske kuće Investko 1990-ih godina sa kojom je učestvovao u privatizaciji hrvatske privrede, preko desetogodišnjeg iskustva u investicionoj banci CAIB, ogranku Austrija bank grupe gde se takođe bavio korporativnim finansijama. Nakon što je došao i do predsednika uprave CAIB-a za Hrvatsku, Ramljak prelazi u novu fazu karijere kao suosnivač investicionih i konsultantskih kompanija zajedno sa ljudima dobro povezanim sa državnim vrhom.

On 2008. godine prelazi u kompaniju Kvestus čiji je vlasnik Borislav Škegro, potpredsednik Vlade i ministar finansija od 1995. do 2000. godine. Odatle 2012. godine odlazi na mesto specijalnog savetnika za energetiku kod Radomira Čačića, potpredsednika Vlade i ministra ekonomije. Ovde obavlja više funkcija među kojima su i član Uprave Centra za praćenje investicija u energetskom sektoru i član odbora HEP-a. Prema istraživanju Poslovnog dnevnika 2014. godine Ramljak je imao najveća primanja u državnom sektoru sa više od 3.000 evra mesečno, što je bilo za oko 400 evra više od tadašnjeg premijera Hrvatske.

Upravo 2014. godine napušta državnu upravu i postaje suosnivač firme Tekso sa Tomislavom Matićem, svojevremeno savetnikom ministra finansija.

Da, barem privremeno, stane na čelo najveće kompanije u Hrvatskoj i regionu, Ramljaku je pomoglo i to što je radio na sastavljanju zakona o spasavanju velikih prezaduženih preduzeća, nazvanog Leks Agrokor.

Ramljak je rođen 1967. godine u Splitu, gde je završio Srednju pomorsku školu. Kasnije je završio Ekonomski fakultet u Zagrebu, gde je i doktorirao. Razveden je i otac troje dece. Iako nema mnogo podataka o njegovom privatnom životu, hrvatski mediji su svojevremeno objavili da je u vezi sa popularnom TV novinarkom Tončicom Čeljuskom, sa kojom se rastao 2014. godine, a taj par nazvan je „najmoćnijim na poslovno-medijskoj sceni Hrvatske“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari