Podizanje antene bazne stanice mobilne telefonije u Zmaj Jovinoj 13-15 u Titelu izazvalo je negodovanje građana, koji su prethodno izdejstvovali da građevinska inspekcija zabrani radove i naloži rušenje izgrađenog. Umesto rušenja, antenski stub je narastao do 45 metara, a Titeljani se pitaju da li je u ovom slučaju primenjen poseban aršin zbog toga što je u ovaj posao navodno uključen sin moćnog čoveka.


Investitor Vip mobile d.o.o. iz Beograda zakupio je deo bašte Mite Marjanova, sina Stevana Marjanova, odbornika SO Titel i bivšeg opštinskog funkcionera. Tokom novembra počeli su radove na gradnji radio bazne stanice mobilne telefonije NS 2208 NS-Titel. Vip mobile pribavio je pre toga urbanističke uslove, kao i rešenje da za ovaj tip objekta i stanicu male snage do 50 kilovata nije potrebna procena uticaja na životnu sredinu.

Međutim, građani čije su kuće u okolini, ocenili su da će ih stanica ugroziti zračenjem, kao i mlade koji se svakodnevno rekreiraju na obližnjem sportskom terenu, pa su, predvođeni Nadom Beuk, prikupili 130 potpisa za zabranu podizanja ovog objekta. Oni su se, pri tom, pozvali i na mišljenja četiri pokrajinska sekretarijata i njihovu preporuku da se ovakvi objekti ne grade u zonama stanovanja, većizvan njih. Meštani Zmaj Jovine ulice smatraju da je Titelski breg idealno mesto za bazne radio stanice mobilne telefonije, a ne gradska stambena zona.

Inspekcija u „neskladu“ sa ugovorom

Posle zahteva građana, građevinski inspektor je najpre 28. novembra utvrdio da su počeli radovi, a 3. decembra i da je izbetonirano postolje i podignut prvi segment antenskog stuba. Oba puta na licu mesta nije bilo nikog od investitora ili izvođača radova. Tokom telefonskog razgovora ipak je ustanovljeno da investitor nema svu potrebnu dokumentaciju za početak radova, pa je inspekcija naložila da se radovi obustave, a deo izgrađenog objekta poruši, iako u VIP mobile tvrde da imaju potpisan ugovor sa Republikom Srbijom o postavljanju baznih stanica male snage na teritoriji cele države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari