Hrvatski predsednik Ivo Josipović položio je juče venac na obeležje pripadnicima oružanih formacija NDH, ustaša i domobrana, na Blajburškom polju u Austriji. „Tim činom završavamo jedan deo hrvatske istorije“, izjavio je Josipović ističući da njegova delegacija predstavlja antifašiste i pobedničku stranu, ali prepoznaje i stradanje ljudi koji su bili na drugoj strani. „Želim da se taj spor među Hrvatima stavi u okvire istorijske istine, ali i humanizma i prava svakoga na svoj grob“, rekao je Josipović.


Josipović je prethodno položio venac i zapalio sveće kod spomenika i grobnice žrtava iz maja 1945. na groblju Dobrova u Teznom kod Maribora. Tezno je jedna od najvećih masovnih grobnica kvislinga u Sloveniji, koje su poubijale partizanske vlasti. Josipović je izrazio je zadovoljstvo što su se odavanju počasti u Teznom pridružili i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. U delegaciji su još bili ministar uprave Davorin Mlakar, poslanik SDP Nenad Stazić, te predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i predsednik Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“.

Centar za društvena istraživanja Branko Horvat i Margelov institut iz Zagreba reagovali su na posetu Josipovića Blajburgu i Teznom, ističući da se hrvatski antifašizam već godinama sistematski demonizuje i obezvređuje. Potpisnici saopštenja smatraju da bi zakonska zabrana veličanja ustaškog zločinačkog režima po uzoru na nemačko zakonodavstvo bio poželjan cilj značajnog napretka pre ulaska Hrvatske u EU. „To treba biti podsticano od strane predsednika Josipovića koji je pravnik, a ako to ne učini, predsednik će i dalje ostati samo deklarativni antifašista kao i većina državnih zvaničnika koji prepliću crveno-crne niti već prema potrebi trenutka i mesta“ , piše u saopštenju.

Blajburg, prema rečima Milorada Pupovca, nije mesto stradanja, „već mesto obnavljanja ideologije i političkih vrednosti koje ne mogu prihvatiti i koje moraju ostati iza nas ako se želimo okrenuti budućnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari