Nizom manifestacija u Beogradu i širom Srbije juče je obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Uz prisustvo velikog broja policajaca, tridesetak aktivista nevladine organizacije „Žene u crnom“ održalo je juče protestni skup ispred zgrade Predsedništva Srbije i položilo cveće na Spomenik rodoljubima, koje su nemački fašisti obesili 1941. godine na Kosančićevom vencu.

Skup je održan pod sloganom „Priznajem“, a okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo „Antifašizam je moj izbor“, „Fašizam me guši“, „Priznajem da je Draža Mihailović ratni zločinac“, „Priznajem da me je sramota što je predsednik države četnički vojvoda“, „Priznajem nezavisnost Kosova“, „Priznajem da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić ratni zločinci i pre izricanja presude“.

Iako se u jednom trenutku grupa mladića okupila preko puta ulice dovikujući okupljenima, razišli su se kada su okupljeni krenuli u protestnu šetnju.

Staša Zajović, aktivistkinja organizacije „Žene u crnom“, istakla je da okupljeni imaju za cilj da pokažu da su protiv onoga što aktuelna vlast radi poričući zločine i međunarodne sporazume.

– Ovakvo ponašanje vlasti vređa žrtve i narušava odnose sa zemljama u regionu. Želimo da ovaj grad učinimo gradom koji je spreman da vodi dijalog i prihvata različitosti, a ne gradom koji poriče zločine i veliča ratne zločince, poručila je Zajovićeva. Prema njenim rečima, fašizam je u Srbiji i dalje izražen afirmacijom četničkog pokreta, revizijom Drugog svetskog rata, kao i diskriminacijom kojoj su izloženi pripadnici romske nacionalne manjine.

Ankete koje su sprovedene među građanima pokazuju da veliki broj ispitanika smatra da fašističke organizacije uživaju ako ne otvorenu, onda prikrivenu podršku državnih institucija, desno orijentisanih političkih stranaka i članova Srpske pravoslavne crkve. 

Istorijat

Nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. označilo je početak državno organizovanog i javno podržanog progona Jevreja, koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece. Taj događaj, poznat kao Kristalna noć, smatra se početkom holokausta i obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari