Antikorupcijski aktivisti pozvali nadležne da povuku Strategiju o borbi protiv korupcije, a građane da „uguše“ sajt ministarstva 1Foto: Fonet/Aleksandar Barda

Koalicija za integritet, neformalna grupa sastavljena od tri antikorupcijska udruženja pozvala je danas nadležne da povuku iz procedure predlog Nacionalne strategije za suzbijanje korupcije 2023-2028, a isto tako i građane da u što većem broju ulože prigovore na predstavljeni dokument.

Kako su na današnjoj konferenciji za medije istakli predstavnici Instituta za istraživanje korupcije Kareja, Biroa za društvena istraživanja i Podrinjskog antikorupcijskog tima, predloženi dokument podstiče fiktivnu borbu protiv korupcije ignorišući suštinske probleme u ovoj oblasti.

Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja je naglasio da ova strategija osigurava nastavak borbe protiv korupcije kakvu smo imali i do sada.

– Ovaj dokument nije ni na nivou seminarskog rada. U njemu se ne nalazi ni definicija korupcije, a tvrdi se da je nemoguće izmeriti efekte prethodne strategije, istakao je Gavrilović.

Opisujući ceo proces izrade predloga strategije, Gavrilović je napomenio da je radnu grupu činila država, a da je javna rasprava svedena na propagandu, ističući da je medijima dozvoljeno samo da prisustvuju uvodnom delu.

– Imajuću u vidu da je čitav taj proces finansirala Evropska unija, a da je rezultet dokument koja neće uticati na smanjenje korupcije, po meni taj proces čini koruptivnim po sebi, kazao je Gavrilović.

Siniša Janković iz udruženja Institut za istraživanje korupcije – Kareja pozvao je građane da u što većem broju podnesu prigovor na predloženu strategiju kako bi vlast bila prinuđena da od nje odustane. U tu svrhu, oni su preko svog sajta omogućili građanima da na jednostavan način ulože prigovor i na taj način kažu vlastima šta misle o načinu na koji su se do sada borili protiv korupcije.

– Mi se nadamo broju od 100.000 prigovora, čime bi se zagušio sajt ministarstva. Cilj nam je da padnu na ovom ispitu, a ja sam uveren da ne mogu ni popravni da polože, kazao je Janković.

Miroslav Mijatović iz Podrinjskog antikorupcijskog tima je naglasio da je predlog strategije izbegao suštinu, te da ceo poduhvat predstavlja fiktivnu borbu protiv korupcije.

– Propuštena je prilika da se pogledamo oči u oči sa političkom korupcijom, kazao je Mijatović.

Skupu koji je organizovan u prostoru „Miljenko Dereta“ na Dorćolu, prisustvovao je i Miroslav Milićević, predsednik Saveta za borbu protiv korupcije. On je istakao da svaka strategija mora da počne od analize uspešnosti prethodne, što u ovom slučaju nije učinjeno.

– Od 2000. godine do danas nama korupcija raste, što jasno govori da nismo postigli željeni rezultat. Nijedna strategija ne može da da rezultat ukoliko institucije ne oslobodimo političkog uticaja. Umesto novih zakona, treba najpre da se trudimo da poštujemo one koje smo već usvojili, kazao je Milićević.

Podsetimo, Ministarstvo pravde predstavilo je u utorak predlog Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije 2023-2028. Javna rasprava o predlogu strategije je otvorena do 5. septembra, do kog roka građani mogu da šalju sugestije i predloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari