Antiratni simbol(i) 1

Povodom rastućih nacionalnih tenzija u regionu Exit fondacija večeras u 20 sati, u beogradskom Mikser hausu organizuje veliku antiratnu tribinu koja će biti direktno prenošena na sajtovima najvažnijih medija u regionu.

S obzirom na to da je Exit nastao kao pokret mladih koji su se borili za demokratiju, mir i dobrosusedske odnose u regionu, ekipa ovog svetski priznatog muzičkog festivala i nakon 20 godina nastavlja svoju dru{tveno angažovanu misiju.

Za ovu priliku okupljene su istaknute javne ličnosti iz zemalja regiona, pa će na večerašnjoj tribini govoriti muzičar i antiratni aktivista Rambo Amadeus, Emir Hadžihafizbegović – glumac i profesor glume na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, fudbalska legenda SFRJ Dževad Prekazi i hrvatski pedagog i sociolog i vo|a tzv. Kurikularnih reformi Boris Jokić, kao i domaćini tribine, osnivač i direktor Miksera Ivan M. Lalić i osnivač i direktor Exit festivala Dušan Kovačević.

Istovremeno će u Mikser hausu biti otvorena i beogradska izložba 20 godina Exit aktivizma, koja kroz živopisne fotografije, tekstove i eksponate prikazuje dve decenije društveno korisnog anga`mana festivala i Fondacije Exit. Premijera ove izložbe bila je u februaru u Novom Sadu, kada je predstavljena i specijalna istoimena publikacija posvećena ovom jubileju. U duhu misije Exita i

Tihe balkanske većine, izložba će biti održana i u Zagrebu i Sarajevu.
Publika Mikser hausa, večeras nakon tribine, podsetiće se još jedne važne akcije. Nastupom sastava QV – Tribute to EKV biće obeleženo 25 godina od velike rokenrol antiratne akcije koju su u martu 1992. organizovali tada najpopularniji rokenrol bendovi u Beogradu – EKV, Električni orgazam i Partibrejkersi. Zajednička pesma Slušaj vamo – mir brate mir ostala je antiratni simbol u tadašnjoj Jugoslaviji.

Da je aktivizam javnih priznatih ličnosti i dalje veoma važan i aktuelan svedoči to da su se umetnici i intelektualci u aprilu 2016. okupili i tako stvorili neformalnu grupu Tihe balkanske vešine, kao odgovor na rastuće tenzije među državama u regionu. Tada su uputili otvoren poziv javnosti da se suprotstavi ekstremnoj nacionalističkoj retorici koja je zavladala regionom, uz sve učestalije fašističke i ultradesničarske parole. Ovaj događaj u Mikser hausu biće otvoren za javnost, a Exit fondacija poziva sve ljude dobre volje da se pridruže zajedničkoj borbi za bolje sutra.

Livestream večeras od 20 sati

Publika širom regiona večeras će uživo moći da prati program u Mikser hausu- Blic (Srbija), Jutarnji list (Hrvatska), Vijesti (Crna Gora) I Radio Sarajevo (Bosna i Hercegovina).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari