AP: Srpske i izraelske vlasti napad u Beogradu okarakterisale kao teroristički 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Agencija AP javlja danas o napadu na pripadnika žandarmerije ispred izrelske ambasade u Beogradu ukazujući da su srpski i izraelski zvaničnici naveli da se prema prvobitnim indikacijama radi o teroristički motivisanom napadu.

Američka agencija citira ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića o današnjem napadu samostrelom na žandarma ispred izraelske ambasade i da je rekao da je to nesumnjivo teroristički akt. Dačić je, prenosi AP, rekao da je žandar upotrebio oružje u samodbrani i pucao na napadača koji je umro od posledica povreda.

Portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da je danas pokušan teroristički napad u blizini izraelske ambasade u Beogradu, prenosi AP. Portparol je rekao da je ambasada zatvorena i da niko od zaposlenih u ambasadi nije povređen, dodaje američka agencija.

AP prenosi da je ministar Dačić rekao da se još „razgovara o mogućim motivima“ ali da ima svih indikacija da se radi o motivima vezanih za terorizam, zato što, kako je rekao, nema drugog motiva zašto bi neko napao žandarma ispred izraelske ambasade.

Agencija prenosi reči Dačića i da je jedna osoba uhapšena blizu mesta napada, kao i da policija istražuje moguću mrežu i veze sa stranim terorističkim organizacijama.

Dačić je rekao da postoje indicije da je napadač povezan sa licima odranije poznatim srpskim službama bezbednosti iz vehabijskog pokreta, konvertitima iz pravoslavne vere u islam, prenosi AP kao i da je Dačić rekao da to ipak nisu potvrđene informacije.

AP ukazuje i da su vlasti podigle nivo uzbune u Beogradu uključujući oko stranih ambasada i državnih zgrada kao i javnih mesta.

Agencija navodi i da se izrealska ambasada nalazi nedaleko od američke ambasade, na Dedinju, u bogatijem kvartu Beograda i da je čuva elitna policijska jedinica sa policajcima naoružanim automatskim oružjem.

AP dodaje i da je Srbija zadržala bliske odnose sa Izraelom tokom rata u Gazi.

Nakon što je pripadnik Žandarmerije pogođen samostrelom o događaju se oglasila i ambasada Izraela.

Glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović izjavio je da je dežurni javni tužilac naložio obdukciju napadača i sve druge neophodne radnje kako bi se rasvetlile sve okolnosti današnjeg napada, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari