Bivši predsednik Kube Fidel Kastro zatražio je od pobunjeničkog pokreta Oružanih revolucionarnih snaga Kolumbije (FARC) da pusti na slobodu sve preostale taoce. Njegov apel za oslobađanje zatvorenika usledio je nakon nedavnog oslobađanja kolumbijske političarke Ingrid Betankur i još 14 talaca.

Bivši predsednik Kube Fidel Kastro zatražio je od pobunjeničkog pokreta Oružanih revolucionarnih snaga Kolumbije (FARC) da pusti na slobodu sve preostale taoce. Njegov apel za oslobađanje zatvorenika usledio je nakon nedavnog oslobađanja kolumbijske političarke Ingrid Betankur i još 14 talaca. Kastro je istakao da osuđuje „okrutne metode kidnapovanja i držanja zatvorenika u džungli“. Međutim, bivši kubanski lider je dodao da pobunjenički pokret ne treba da položi oružje. On je,takođe, izjavio da tokom proteklih 50 godina pobunjeničke grupe koje su se predale „nisu opstale zarad mira“.
„Poručujem FARC-u da jednostavno uz pomoć svih sredstava koja ima na raspolaganju razglasi da će bezuslovno pustiti na slobodu sve zatvorenike koji su još uvek pod njegovom kontrolom“, rekao je Kastro. Revolucija Fidela Kastra na Kubi poslužila je 1960-ih osnivačima FARC-u kao uzor. Prema ocenama analitičara, postoje izgledi da pobunjenici ocene da predlog vodećeg stratega kao što je Kastro ne treba ignoristati ukoliko žele da opstanu na duže staze, s obzirom na to da je došlo do poremećaja u organizaciji samog pokreta.
Ingrid Betankur, bivši predsednički kandidat u Kolumbiji, koja pored kolumbijskog ima i francusko državljanstvo, oslobođena je sa još 14 talaca protekle nedelje tako što su pripadnici kolumbijskih vojnih snaga prevarili pobunjenike. Francuski zvaničnici najavili su da će ona biti odlikovana Legijom časti na najveći nacionalni praznik – 14. jul, Dan pada Bastilje, saopšteno je juče iz kabineta francuskog predsednika Nikole Sarkozija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari