Lideri EU su na vanrednom sastanku u Briselu posvećenom situaciji u Libiji usvojili zajedničko saopštenje u kojem se navodi da lider te države Moamer el Gadafi „mora odmah da ode sa vlasti“. U tekstu se takođe ističe da lideri EU podržavaju „nastavak priprema saveznika u NATO i ostalih partnera. Evropska unija, takođe, izražava „spremnost da razgovara sa novim libijskim vlastima“ kako bi pomogla obnovi zemlje. Lideri EU razgovarali i o pružanju humanitarne pomoći regionu pošto je, prema podacima UN, više od 250.000 ljudi od sredine februara pobeglo iz te afričke države.


Više evropskih zemalja uključujući Nemačku, Luksemburg i Belgiju ogradilo se uoči jučerašnjeg skupa od Francuske koja je priznala libijski opozicioni Prelazni nacionalni savet i zalaže se za „ciljane napade“. Francuska je kao prva zemlja priznala opozicioni Prelazni nacionalni savet.

Novi nemački ministar odbrane Tomas de Mezijer izrazio je skeptičnost po pitanju vojne akcije u Libiji kako bi se pomoglo pobunjenicima. „Ne treba da srljamo u nešto što ne bismo mogli da završimo. Ne treba da mašemo pretnjama koje ne bismo mogli da sprovedemo“, rekao je nemački ministar i ocenio da je prioritet humanitarna pomoć Libiji i da „još nije došlo vreme za NATO“.

Belgijski premijer Iv Leterm je izrazio žaljenje što se Francuska nije konsultovala sa partnerima po pitanju priznavanja Prelaznog nacionalnog saveta ili vojne opcije. „Neophodno je da imamo zajednički stav kako bismo imali veći kredibilitet za spoljno delovanje Evropske unije“, rekao je Leterm novinarima uoči samita EU. Leterm smatra da je bolje imati usklađene stavove i dodao da svaka vojna intervencija treba da bude „sa mandatom UN, na usklađen način“ i uz „izvesnu podršku Arapske lige“.

Malta je odbacila zahtev libijske vlade da posreduje između Tripolija i Evropske unije, saopštio je danas malteški premijer Lorens Gonci. „Rekli smo jasno i direktno Libijcima da za sada nema mesta za posredovanje. Libijske vlasti moraju da slušaju zahteve naroda“, rekao je Gonci za malteški Tajms. Malteški premijer čija je zemlja članica EU od 2004, rekao je to Tajmsu u Briselu nakon susreta sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barosom. Prema Gonciju, zamenik šefa diplomatije Mohamed Taher Sijala mu je u sredu na Malti preneo zahtev za posredovanje.

Ujedinjene nacije su juče saopštile da postoje navodi da snage lojalne libijskom vođi regrutuju decu iz zemalja podsaharske Afrike za borbu protiv pobunjenika u Libiji. Portparolka UNICEF-a Marisje Merkado izjavila je da postoji „ozbiljna zabrinutost“ da su deca-vojnici među plaćenicima unajmljenim da se bore na Gadafijevoj strani u sukobima koji već nekoliko sedmica potresaju Libiju.

Ona je dodala da plaćenici dolaze iz Čada, Nigera, Centralnoafričke Republike i sudanske oblasti Darfur – mesta „za koja se zna da u njima ima dece-vojnika“. Specijalni izaslanik UN za decu u oružanim sukobima Radika Kumarasvami takođe je rekla da su od grupa za zaštitu ljudskih prava i lokalnog stanovništva dobijene nepotvrđene informacije da su deca- vojnici ubujena ili ranjena u sukobima u Libiji.

Gejts: U igri sve vojne opcije

Vašington – Američki ministar odbrane Robert Gejts je izjavio da NATO planira „sve vojne opcije“ u vezi s Libijom, ali da neće preduzeti ništa bez ovlašćenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Gejts je, kako javlja Glas Amerike, objasnio da svaka vojna akcija Alijanse u Libiji mora da bude zasnovana na „očiglednoj potrebi“, te da ima „jasan mandat i regionalnu podršku“. On je takođe rekao da se NATO saglasio da približi Libiji brodove u Mediteranu da bi nadgledali embargo na oružje.

Ministarka spoljnih poslova Hilari Klinton u svedočenju pred jednim kongresnim panelom potvrdila da bi jednostrana akcija SAD imala „nesagledive posledice“. Ona je podsetila da su zabrane letenja proteklih decenija imale neveliki uticaj na svrgavanje autokratskih lidera u Iraku i Srbiji. Lideri libijske opozicije traže od zapadnih sila da uvedu zonu zabrane letenja nad Libijom da bi se zaustavili vazdušni napadi režimskih snaga. Hilari Klinton je rekla da su SAD usredsređene na uspostavljanje veza sa libijskom opozicijom i da će se sastati sa njenim predstavnicima u Americi i tokom puta u Egipat i Tunis iduđe nedelje. Državna sekretarka SAD je takođe saopštila da Obamina administracija prekida odnose sa libijskom ambasadom u Vašingtonu i očekuje da misija prestane da zastupa vladu Moamera el Gadafija. FoNet

Pobunjenici poslali pojačanje u Ras Lanuf

Tripoli – Libijski pobunjenici poslali su juče pojačanje u strateški važan grad Ras Lanuf kako bi zaustavile napade snaga lojalnih Gadafiju nakon što je libijska vojska prethodnog dana primorala pobunjenike na povlačenje. „Ne znamo tačno šta se dešava u Ras Lanufu, ali nam je rečeno da se tamo i dalje vode borbe“, izjavio je jedan od pobunjenika Salem Abdulrahman koji je zajedno sa saborcima krenuo ka Ras Lanufu. UN pozivaju saudijske vlasti da poštuju pravo na okupljanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari