Mediji su juče objavili de je grupa mališana nedavno u napuštenoj kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“, u centru Kragujevca, pronašla tri bombe kašikare i 170 metaka za automatsku pušku. Deca su o pronađenim bombama i municiji obavestila roditelje, ali oni nisu reagovali sve dok jedno od njih bombu kašikaru nije donelo kući.

Mediji su juče objavili de je grupa mališana nedavno u napuštenoj kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“, u centru Kragujevca, pronašla tri bombe kašikare i 170 metaka za automatsku pušku. Deca su o pronađenim bombama i municiji obavestila roditelje, ali oni nisu reagovali sve dok jedno od njih bombu kašikaru nije donelo kući. Nakon toga, obaveštena je policija, koja je bombe i municiju vratila Vojsci Srbije. Komanda garnizona VS u Kragujevcu potom je u kasarni „Radomir Putnik“ organizovala čuvarsku službu.
Ovim povodom juče se oglasila Informativna služba grada Kragujevca, u čijem se obraćanju javnosti najpre konstatuje da nije iznađenje što su deca u krugu kasarne pronašla bombe i puščane metke, jer se radi o objektu koji je dobrim delom uništen tokom NATO bombardovanja i koji je već tri godine napušten, odnosno bez ikakvog nadzora. Ograda koja je bila jedina zaštita, u međuvremenu je počela da se urušava, a na pojedinim mestima je i prosečena, te je to što su se deca igrala na tom prostoru i što, na sreću, nije bilo posledica, i neka vrsta opomene za Vojsku Srbije.

Vraćena municija ukradena iz kasarne

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je juče da su u magacin kasarne „Vojvoda Radomir Putnik“ u Kragujevcu 8. decembra provalila NN lica i tom prilikom ukrala manju količinu municije, eksplozivnih sredstava i intendantske opreme, kao i motornog ulja i antifriza. Odmah po saznanju za obijanje magacina, organi Vojne policije su izvršili uviđaj na osnovu ovlašćenja istražnog sudije Okružnog suda u Nišu, a sva nedostajuća eksplozivna sredstva, municija i intendantska oprema su pronađeni. Deo navedenih sredstava je pronađen u krugu kasarne, a deo je vratio Saša Janaćković, otac trinaestogodišnjeg dečaka koji je sa svojim drugovima ta sredstva izneo iz kruga kasarne.

– Do svega ovoga izvesno ne bi došlo da je grad Kragujevac vlasnik zemljišta i objekata u kasarni. Grad, naime, godinama unazad pokušava da od vojske kupi taj prostor, kojim bi Kragujevac, prema rečima gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, rešio mnoge svoje probleme. Grad je, dakle, bio spreman da kupi taj prostor od nekih devet hektara u centru Kragujevca, na kojem je planirao da izgradi veliku centralnu tržnicu, gradsku garažu, ali i novo pozorište. Gradska uprava je, na ime nadoknade za zemljište i objekte u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“, ponudila izgradnju stanova za aktivna i penzionisana vojna lica, ali dogovor nije postignut, pošto Vojska Srbije insistira na komercijalnoj prodajnoj ceni prostora u toj kasarni, što je za grad neprihvatljivo. Grad je i dalje spreman da pregovara o kupoprodajnoj ceni prostora u kasarni i apeluje na nadležne u Vojsci Srbije da, uz malo dobre volje, zajednički reše problem napuštenih vojnih objekata u centru Kragujevca – navodi se u jučerašnjem saopštenju za javnost Informativne službe kragujevačke gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari