Apel leskovačkih roditelja za otvaranje vrtića 1Foto: Milica Ivanović

Iako na teritoriji grada Leskovca postoji 11 vrtića u okviru Predškolske ustanove „Vukice Mitrović“ i još dva privatna vrtića, mesta u njima nema za sve zainteresovane roditelje, pa oni apeluju da se otvori makar još jedan jer „decu nema ko da im čuva“.

Kako javlja portal JuGmedia, jedan takav apel stigao je od grupe roditelja u kojem se podseća da se „godinama priča o otvaranju vrtića na lokaciji kod bivše stočne pijace, ali za sada ni temlj nije udaren“.

„Dolazimo u situaciju da ne znamo sta ćemo da radimo mi, roditelji koji moramo na posao, a nemamo gde decu da ostavimo“, pišu roditelji. U vrtić ‘Naše dete’ je, opet prema navodima roditelja primljeno 12 od 40 prijavljenenih mališana, u ‘Bambiju’ je zahtev podnelo 80 roditelja, a sreću imalo njih 16. U gradu imamo i dva privatna vrtića koji ne upisuju decu pre navršene druge godine. Postoji i opcija angažovanja bebisiterki, pod uslovom da je osoba pouzdana, koje naplaćuju svoje usluge čuvanje dece i preko 30.000 dinara, pet dana nedeljno po osam sati sati, što realno nije mali iznos za naše ‘južnjačke plate'“, navodi se u dopisu.

Svoje viđenje teme nedostatka vrtića dala je i jedna majka iz Leskovca.

„Molila bih vas da pokrenete ovu temu i da lokalna vlast razmotri i ovo pitanje. Toliko se priča o natalitetu, a kad rodimo decu, onda smo u problemu oko čuvanja. Ja sam jedna od onih očajnih majki čije dete nije upisano u vrtić. Radimo i ja i suprug i nemamo babe, tetke i ostalu rodbinu koji bi nam čuvali dete dok smo na poslu“, dodaje ova majka.

Nedavno je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao da je svestan nedostatka vrtića i da se situacija sa vrtićem kod bivše stočne pijaca „iskomplikovala“.

On je kazao „da je projekat kod donatora konačno prošao i da će se on sigurno graditi, ali je morao da se menja jer je u međuvremenu izašao novi pravilnik, a cene građevinskog materijala porasle“.

„Taj vrtić će imati 120 mesta sa jaslenom grupom, kao svi naši vrtići, ali bojim se da i to neće biti dovoljno“, rekao je Cvetanović.

Prema saznanjima portala JuGmedia, uskoro bi kod Sajma trebalo da bude otvoren još jedna privatni vrtić „Plavi čuperak“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari