Konstantin Ivanišević, maleni dečak od dve godine, razboleo se od akutne limfoblastne leukemije. Njegovo stanje je procenjeno kao bolest visokog rizika, pošto tokom dvomesečne terapije citostaticima nije postignuta remisija – prva faza izlečenja kada se koštana krv očisti od malignih ćelija. Za nastavak njegove terapije potrebna je transplantacija koštane srži. Za ovaj vid terapije potrebno je da se pronađe donor koji ima odgovarajuću koštanu srž.


Procedura transplantacije se izvodi tako što se od davaoca uzima periferna krv (iz vene u pregibu lakta) iz koje se pomoću separatora izdvajaju matične ćelije. Davaocu se nekoliko dana pre uzimanja krvi daju stimulansi kako bi se povećala količina matičnih ćelija u krvi. Drugi, teži način, kada se koštana krv izvlači posebnom sterilnom iglom iz bedrene kosti se koristi veoma retko u izuzetnim uslovima.

Postupak davanja koštane srži u potpunosti je bezbedan za davaoca, a kako se ona stalno obavlja, koštana srž davaoca se u potpunosti nadoknadi za 3-4 nedelje.

Najveći problem je pronaći odgovarajućeg davaoca, te zbog toga pozivamo sve dobre ljude, starosti između 18 i 50 godina da se odazovu akciji davanja koštane srži tako što će se prijaviti za testiranje u najbližem zavodu za transfuziju krvi gde će im uzeti uzorak ove srži (vađenjem jedne epruvete krvi iz pregiba lakta) i odrediti da li je njihova srž podudarna sa onom malog Konstantina. Prilikom davanja uzorka popunjava se upitnik sa podacima o određenom broju bolesti. Davaoci ne mogu da budu trudnice, žene sa decom mlađom od godinu dana i dojilje.

Davanje koštane srži neće koštati ništa, a nekome će spasti život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari