Drugog dana zasedanja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu pažnja delegata bila je uperena na izlaganje južnokorejskog predsednika Li Mjung Baka, čija će zemlja u junu biti kopresedavajuća samitom G-20, a u novembru i domaćin sastanka. Prvi utisci su pozitivni budući da je predsednik Li otkrio planove za stvaranje „globalne finansijske bezbednosne mreže“ koja bi pomogla ekonomijama u usponu pogođenim iznenadnim odlivom kapitala. Li je poručio da bankari ne bi trebalo da se usprotive ovim novim merama.

Jučerašnje zasedanje Foruma obeležilo je i izlaganje bivšeg američkog lidera Bila Klintona koji je zatražio od okupljenih hitnu pomoć za Haiti. Razočaravajuća vesta stigla je iz Brazila čiji je predsednika Luis Ignacio Lula da Silva trebalo da bude jedan od važnih govornika na skupu. Međutim, avion u kojem se nalazio Silva bio je prinuđen da prekine let za Davos i vrati se u Brazil gde je predsednik smešten u bolnicu, zbog naglog skoka krvnog pritiska.

Prvi dan zasedanja obeležilo je izlaganje francuskog lidera Nikole Sarkozija koji je obećao da će njegova zemljai svoj mandat presedavajuće G-20 naredne godine iskoristiti za stvaranje novog monetarnog sistema. On je dodao da je uveren da dolar ne bi trebalo više da bude primarna novčana valuta u globalnoj ekonomiji.

U opširnom govoru pred poslovnim i političkim liderima okuščljenim u švajcarskom zimskom odmaralištu, Sarkozi je takođe pozvao na „revoluciju“ u međunarodnoj regulativnoj sferi ne bi li se otvorila nova radna mesta, te poboljšali zdravstveni i drugi standardi, i trgovinska pravila.

Pred velikim auditorijumom, među kojem je bilo mnogo Amerikanaca i Kineza, Sarkozi je rekao: „Potreban nam je novi Breton Vuds. Ne možemo u jednu ruku da imamo multipolarni svet a u drugu ruku jednu valutu na globalnom nivou. Imajući na umu Kinu koja održava svoju novčanu valutu ispod realne vrednosti, Sarkozi je dodao da se s jedne strane ne može zagovarati slobodno tržište a sa druge tolerisati monetarni damping.

Sarkozijev govor naišao je na podršku bankara i finansijskih zvaničnika. Neki menadžeri su njegov poziv za novim monetarnim sisitemom ocenili kao pokušaj da se poveća značaj evra i pojača reputacija Francuske uoči samita G-20 naredne godine. Sarkozi je inače prvi predsednik Francuske goji je imao uvodnu reč na forumu u Davosu. Nazivajući sadašnju krizu, krizom globalizacije, Sarkozi je apleovao na širu koordinaciju regulativa i drugih pravila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari