Apelacioni sud usvojio žalbu Ranke Kašiković koja je odbila da ide na miting SNS 1Foto: N1

Apelacioni sud u Novom Sadu usvojio je žalbu Ranke Kašiković, službenice Gerontološkog centra u Subotici, koja je direktorku te ustanove Brankicu Tešanović tužila za mobing.

Odlukom Apelacionog suda ukinuta je prvostepena presuda Višeg suda u Subotici iz marta meseca, kojom je tužba Ranke Kašiković odbijena. Podsetimo, ona je novembra 2021. godine odbila da ide na skup Srpske napredne stranke, nakon čega je, prema njenim tvrdnjama, na poslu trpela pritiske i odmazdu direktorke, zbog čega je imala i posledice po zdravlje.

Kašiković za N1 kaže da joj je odluka novosadskog suda vratila „ogromnu veru u pravdu, u institucije i u postojanje stručnosti, ličnog i profesionalnog integriteta“.

„Po mom mišljenju drugačija odluka suda ne bi bila ni moguća, jer je prvostepena presuda velika sramota za srpsko pravosuđe, s obzirom da su napravljene ogromne greške postupajuće sudije u Subotici u primeni zakona Republike Srbije“, rekla je za N1 Ranka Kašiković.

Apelacioni sud u Novom Sadu vratio je njenu tužbu na ponovno odlučivanje uz obrazloženje da je „činjenično stanje nepotpuno utvrđeno“, te da je Kašiković svoje tvrdnje o mobingu potkrepila materijalnim dokazima:

„Kada su u pitanju opisane radnje zlostavljanja na radu za koje tužilja tereti odgovorno lice, nepravilan je zaključak prvostepenog suda da ovakve tvrdnje tužilje nisu potkrepljene rezultatima navedenih dokaza i da tužilja ovakve svoje tvrdnje nije učinila verovatnim. S tim u vezi, u situaciji kada tužilja učini verovatnim svoje tvrdnje da je u spornom periodu bila žrtva šikane i mobinga, tada tuženi mora da dokazuje suprotno, a što je u konkretnom slučaju izostalo. Zato je činjenično utvrđivanje prvostepenog suda nepotpuno, a što je moglo uticati na donošenje zakonite odluke u ovoj pravnoj stvari“ navodi se u rešenju Apelacionog suda u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari