Pre četrnaest godina supružnici Sanela i Lato Melić, poštujući porodičnu tradiciju otvorili su u Šarapovu, kvartu grada u kojem su rođeni, mesarsku radnju. Strpljivim radom i izuzetno odgovornim odnosom prema potrošačima i prijepoljskim stočarima kod kojih su kupovali stoku, stekli su poverenje svojih sugrađana, ali i mnogih ugostiteljskih objekata i ustanova sa Zlatibora, iz Čačka, Beograda i drugih gradova.
Uz dva otvorena maloprodajna objekta mesa i mesnih prerađevina vremenom se ukazala potreba i za sopstvenom klanicom. Ovaj objekat izgrađen je pre pet godina u obližnjem mestu Lučice po svim važećim standardima, da bi sada pored depoa za stoku bila dograđena i prostorija za preradu i obradu mesa sa potpuno novom i savremenom opremom, kao i mašinski sistem za dezinfekciju i eliminisanje bilo kakve mogućnosti ukrštanja čistih i prljavih puteva kod klanja stoke. Za dogradnju objekta i novu opremu klanice u Lučicama uloženo je više od 35.000 evra. Savremeni objekat za proizvodnju mesa, tražio je i novi način rada. Klanica „Melić“ je prva na području prijepoljske ali susednih opština uvedena u Sistem za bezbednost hrane (HACCP) koji podrazumeva strogo sprovođenje više mera i zadovoljenje kriterijuma i postupaka radi povećanja sigurnosti u proizvodnom procesu.
– Sistem HACCP, koji je uspela da uvede Klanica „Melić“ iz Prijepolja je sertifikovan od nemačke državne sertifikacione kuće i na taj način je potvrđeno da ovaj objekat ima identičan sistem bezbednosti hrane kao bilo koja klanica u bilo kojoj zemlji EU, kaže dr veterine Ilija Tadić iz agencije Biovent.
– Sa pozicije potrošača ovaj standard kontrole znači da je svaki naš proizvod, bilo da je reč o mesu ili mesnim proizvodima, apsolutno bezbedan, ističe Lato Melić, vlasnik porodične klaonice „Melić“, u kojoj svoje prve preduzetničke korake, po završetku Prijepoljske gimnazije, čini i sin Enes. Firma je krenula sa tri zaposlena, a sada u njoj ima 15 radnika.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.