Od dolaska Miroslava Mute Nikolića Radnički iz Kragujevca postao je respektabilna košarkaška ekipa ne samo u Srbiji, već i u regionu.

Nakon jednog vida fuzije FMP i stare Crvene zvezde, kao i faktički gašenja Hemofarma, tim iz Šumadije ostao je jedini sposoban da konkuriše Partizanu i Zvezdi u borbi za domaće trofeje. Ta činjenica, kao i loša finansijska situacija, zbog koje scenario iz Hemofarma može biti prepisan u Kragujevcu, nije osvestila nikoga iz Košarkaškog saveza Srbije ili same države, jer ukoliko se Radnički ugasi ili svede na kvalitativne margine, srpska klupska košarka zaista će spasti na večite rivale, što nikako nije dobra i ohrabrujuća stvar.

Više od besparice, igrače i stručni štab Radničkog boli pozicija koju zauzimaju u domaćoj košarci. Kragujevčani, po njihovom mišljenju, nemaju ravnopravan status kod sudija, u konkurenciji Zvezde i Partizana. Kao poslednji primer naveli su polufinalni duel sa crveno-belima u Kupu Radivoja Koraća, kada su po njihovom mišljenju, oštećeni. Ubeđeni su da su morali da trijumfuju, a krajnji epilog su protumačili kao shvatanje košarkaških radnika u Srbiji da su oni seljaci koji dolaze iz Kragujevca.

– Mi smo seljaci koji dolaze iz Kragujevca da igraju u velegradu Beogradu… Igrao sam za FMP i Zvezdu i ja sam poslednja generacija koja je nešto osvajala, a da nije Partizan… Treba ugasiti košarku u Srbiji i da igraju samo Zvezda i Partizan. Ako je ovo put kojim treba da ide srpska košarka, ne znam čemu ovo vodi – rezignirano je naveo Marko Marinović.

Iako je bio „vruće glave“ nakon meča sa crveno-belima, plejmejker Kragujevčana nije mnogo pogrešio. Srpska košarka je na putu da spadne na dva slova i u tom slučaju i ovako skroman kvalitet može doživeti ozbiljnu eroziju. Fijat i čelni ljudi Kragujevca finansijski pomažu Radnički, međutim od odlaska Mlađana Dinkića sa političkih funkcija iznos je sve manji. Plate igrača su daleko skromnije u odnosu na prethodne sezone, a i one dobrano kasne. Ukoliko se ne pronađe novi model, Radnički neće biti u stanju da zadrži pre svega Jovića, Kalinića i Birčevića, koji su po ukusu večitih rivala. Zvezda i Partizan će pokušati da iskoriste situaciju u kojoj svaki igrač zbog neisplaćenih zarada može da napusti klub bez obeštećenja, čime bi čitav trud Kragujevčana bio devalviran. Nije tajna da i trenera Nikolića izdaje strpljenje i da su šanse poprilično male da i sledeće sezone vodi Radnički. U tom slučaju sudbina Kragujevčana bila bi, gotovo izvesno, zapečaćena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari