Arheološko nalazište iz 11. veka u Majdanu spremno za turiste 1Foto: skupština ap vojvodine

U mestu Majdan, opština Novi Kneževac, koje danas nastanjuje samo dve stotine stanovnika nalazi se izuzetno vredno arheološko nalazište sa dokazima kontinuirnog života i guste nasljenosti tokom 11. i 12. veka, pa sve do 15. veka.

Iako malo, selo obiluje istorijom o kojoj je šira javnost, sem struke, do sada malo znala. Ipak, od sada i turisti mogu da ga posete  jer imaju gde da se upoznaju sa njegovom prošloću.

U ovom mestu, zahvaljujući saradnji Srbije i Rumunije i prekograničnog projekta, otvoren je turističko-vizitorski centar, dok je u susednoj Rumuniji uređeno neolitsko svetlište u Parti.

Lokalitet u Majdanu, kako saznajemo, je značajan jer obiluje dokazima o postojanju četiri crkve, velike nekropole i čuva tragove naselja pre i posle raskola hrišćanske crkve.

„Dva značajna arheološka lokaliteta na pograničnoj teritoriji Banata,neolitsko svetilište u Parti, Rumunija, kao i lokalitet Manastirište u Majdanu, u Srbiji, na kojem je i hrišćanski manastir Svetog Đorđa, postaće dostupnija stručnoj, ali i široj javnosti s obe strane granice zahvaljujući realizaciji prekograničnog projekta“, objašnjavaju u novokneževačkoj opštini.

Turistički centar se nalazi na arheološkom lokalitetu koji je uređen u okviru Projekta „Unapređenje turizma u prekograničnom području Banata iskorišćenjem potencijala arheoloških nalazišta Parta i Majdan“, u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

Završnoj konferenciji i svečanom otvaranju Turističko-vizitorskog centra prisustvovali su predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, ambasadorka Rumunije u Republici Srbiji Silvija Davidoju, predsednik Opštine Novi Kneževac Radovan Uverić, kao i predstavnici rumunske Županije Timiš.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari