Arhitekta Dragoljub Bakić: Novi urbani varvari marširaju Beogradom

Ostavite komentar


  1. Dajte ljudi, nadjite neku drugu oblast da rovarite protiv vlasti. Ne branim je, tvrim da opet rade pogrešno (primer prljavo belog socrealističkog akrepa Cvetnog trga, kao i braon bele fasade solitera u BNV umesto mediteranskog oranž varijeteta.
    Kako iole normalan čovek može da brani onu rugobu od socrealističkog Beograda.
    Ako nešto treba priznati ovoj vlasti to je što se pomalo kurbecaju da urede izgled najružnije prestonice Evrope.
    Treba ceo centar ‘sravniti’ i podići novi, koloritno topli i vizuelno pozitivno upečatljiv Beograd.

    Kao Psiholog kažem vam jedno.
    30% nepreduzetnosti i podnaredničkog mentaliteta je posledica sivih i prljavo belih fasada, i ružnih oblika gradjevina u Beogradu.

    Boljševičku bg arhitektonsku školu treba isključiti iz uredjenja Beograda i dovesti strane arhitekte da spasu Srbiju.

    Ne zaboravimo, gradi se jednom za stotine godina!

    OPET PRAVITE ISTE GREŠKE!

    Okrečite Beograd toplim bojama!

    1. Kompliment g. Bakicu na izgledu, bez dodavanja drugih znacenja i nebuloznih tumacenja.

    2. Kao sto se gradska vlast uspesno bavi urbanizmom, tako se i pshilozi uspesno bave pshiologijom.
      Dakle bolje gledaj svoju struku i srozavanje iste, nego fasade.
      Da si ucio za arhitektu, znao bi o cemu se radi.
      Selektor reprezentacije, neurohirurg i arhitekta nisi, prema tome ne mesaj se u stvari koje ne razumes.

  2. Hahaha. Pa ovaj dekica baš „argumentovano“ govori o tome kako su tri projekta prouzrokovala da Beograd bude nenaseljiv. Dakle, u projekat „Beograd na vodi“ je uvršteno i veliko stambeno naselje, što automatski demantuje tvrdnje ovog dede. Zatvaranje želežničke stanice ima za cilj da se u potpunosti izmesti, jer će tu biti stambeno naselje u okviru projekta „Beograd na vodi“, tako da smo i tu drugu tačku demantovali. Što se tiče trga republike, taj prostor u i oko njega će biti isključivo za pešake. Dakle, sama želežnička stanica i prostor oko nje nije bila „useljiva“, jer je imala drugu svrhu, a sa novim projektom to će se promeniti. Radovi na trgu nikog nisu i neće ugroziti, a kada budu završeni, cene stanova na ovoj lokaciji će porasti. Most na Adi sa svim svojim petljama nema niti jedan kvadratni metar stanbenog prostora. Belvil je obična smejurija, koju smo platili mi građani iz svog džepa zarad glupe univerzijade na kojoj učestvuju studenti, obični amateri. Te stanove je Đilas posle prodavao i veliki deo novca je išlo u njegov džep, a ne u gradski budžet. O čemu ti pričaš bre?Idi malo igraj šah u parkiću i ne lupaj gluposti.

    1. Kada glib kao ti nauci da ceni misljenje obrazovanih ljudi poput gospodina Bakica, krenuce nam na bolje.
      Dokle god rijaliti tipovi kao ti imaju prostor da nesto kazu bicemo tu gde jesmo.

  3. Sve ste u pravu, g. Bakiću! Ovo ludilo „beogradskog dvojca sa kormilarom“ preti da uništi sve tradicionalne vrednosti Beograda! Beograd nije mnogo lep grad, ali je topao, kosmopolitski i ipak još ima nešto od svoje tradicije. Nije kriva samo gradska vlast, već i bolesno ambiciozna ministarka Zorana Mihajlović koja zatvara, seli i ruši i železničku i autobusku stanicu iz centra grada, a da nisu osposobljeni ni Prokop ni NBG. Raskopavanje, betoniranje i popločavanje najtsrožeg centra, seča stabala za ono ludilo od gondole, ali i najnovija nepočinstva u vidu plana za izgradnju metroa koji neće imati stanice na Terazijama i Trgu Republike i koji pri tom kreće „sa livade“ u Makišu na vodoizvorištu mogu da smisle samo podanici kao što su Vesić, Radojičić, Mali, Zorana…, a sve za račun Karića i „Tesla grada“. Najnovija inicijativa je i besmisleno i apsurdno preseljenje Dečje klinike iz Tiršove sa najbolje lokacije preko puta Hrama na najgoru lokaciju na liticu uz autoput bez ijedne pristupne petlje, pa će toj „novoj Grdelici“ usred Beograda roditelji i bolesna deca verovatno prilaziti gondolom. I umesto da gledaju u park, Hram i Karadjordja, gledaće u kamione, autobuse i automobile koji prolaze autoputem i stvaraju nesnosnu buku i zagadjenje! Sprečimo ove Vandale dok još ima vremena!

  4. Gospodine Bakiću zaboravili ste da pomenete da su novi varvari nekadašnji seljani koji verovatno iz mržnje prema velikom gradu u kome su završili fakultete, ti koji „ubijaju“ i ono malo dopadljive arhitekture u BG koja je preživela komunističkuz diktaturu -prve generacije arhitekata -ruralaca posle 1945.g. I tada, kao i ovih danas, pridošlih iz ko zna kojih vukjojebina! Kruna „uspeha“ novih varvara će biti BG na vodi, čije zgradurine neki evropski stručjaci već smatraju najružnijim tvorevinama ovog stoleća!

  5. Čini se da je razlog za ovo urbanističko ludilo veoma profan i veoma jednostavan. Trenutni kontrolori i mrzitelji naših života u Beogradu, koji su – poput GV, MF i inih došli od kojekuda i mrze što nisu odavde – ovom taktikom opkoljavanja centra i davljenja stanara, nastoje da primoraju starosedeoce da odu. Čak se to i neuvijeno govori. Rezultat je da je ponuda stanova u centru porasla, cena m2 je u padu, a organizatori i izvršioci ovog desanta na centar otkupljuju te stanove jeftinije nego što bi ikada mogli. Za sada otkupljuju, ali pošto su nezajažljivi, ne znamo šta im još može pasti na pamet. Kad se nagrabe i namire, vratiće saobraćajni režim na ono što je jedino normalno – na stanje koje su zatekli pre njihovog desanta.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.