Arhiv javnih skupova objavio koliko građana prisustvuje večerašnjem protestu u Beogradu 1Foto: Vojin Radovanović/Danas

Protestu protiv rudarenja litijuma, koji je večeras počeo na Terazijama, prema proceni organizacije Arhiv javnih skupova, prisustvuje više desetina hiljada građana.

„Na večerašnjem protestu u Beogradu protiv rudarenja litijuma, prema trenutno dostupnom materijalu, okupilo se približno 40.000 ljudi. Podsećamo da se na Terazijama u Beogradu na protestu inicijative ProGlas u decembru prošle godine okupilo 17.000 ljudi“, naovode iz Arhiva javnih skupova.

U svojoj prethodnoj proceni od 19 i 35 su naveli da ne očekuju da će ovaj skup imati manje od 30.000 okupljenih.

Protest pod nazivom „Rudnika neće biti“ počeo je obraćanjem pesnikinje i aktivistkinje SEOS-a Liljane Bralović.

Ona je rekla je da se sva mafija podigla da kaže da seljanja iz Pranjanja i neki seljak Zlatko mogu da prodaju Srbiju, pa građane upitala liče li im oni na izdajnike.

Građanima  se obratila i glumica Svetlana Bojković. Podsetila je građane na članove Ustava, po kojima svako ima pravo na životnu sredinu, svako je dužan da je čuva i poštuje.

„Preduzetništvo se može prekinuti ako ugrožava životnu sredinu i zdravlje ljudi. Naše okupljanje je isključivo ekološko, vlast hoće da nam nametne da mi želimo državni udar“, navela je Bojković nakon čega je pročitala naslove tabloidnih medija koji to potvrđuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari