Optuženi Radovan Karadžić tvrdio je juče pred haškim Tribunalom da je Željko Ražnatović Arkan u proleće 1992. došao u Zvornik „kao heroj“ iz Bijeljine, gde su ga Muslimani „blagosiljali“. Karadžić je to rekao unakrsno ispitujući zaštićenog svedoka optužbe KDZZ-555 koji je u to vreme bio policajac i član Kriznog štaba Srpske demokratske stranke u Zvorniku.


U glavnom iskazu KDZZ-555 je svedočio da je napad na Zvornik, aprila 1992, naredio Ražnatović koji je prethodno pretukao neke lokalne srpske zvaničnike. Pored Ražnatovićevih ljudi, u akciji su učestvovale i dobrovoljačke jedinice nazivane po vođama Niški, Pivarski, Žućina grupa. Po rečima svedoka, bili su tu i Beli orlovi, kao i dobrovoljci iz Loznice i Vukovara.

Karadžić je optužen za teške zločine koje su u Zvorniku u leto 1992. nad Muslimanima počinile te paravojske, uključujući masovna ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, pljačku i progon. Unakrsno ispitujući svedoka, Karadžić je juče sugerisao da je Ražnatović u Zvorniku boravio „dva puta, kratko“, a KDZZ-555 je precizirao da je Ražnatović u gradu bio „dva puta po jedan sat, a njegov predstavnik, major Pejić sedam dana“. Karadžić je potom sugerisao da je Ražnatović „u Zvornik došao kao heroj iz Bijeljine gde su ga Muslimani primali u kuće i blagosiljali zato što je za 24 sata prekinuo tu krizu“. Svedok je potvrdio da Ražnatović „jeste došao kao heroj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari