"Bitni smo im samo kao 'biračko meso'": Zbog arsena u pijaćoj vodi žitelji četiri beogradska naselja od sredine maja "jure" cisternu 1Foto FoNet Velimir Ilić

Arsen u pijaćoj vodi i dalje je prisutan u većim koncentracijama od dozvoljenih u četiri beogradska naselja – Besni Fok, Vrbovski, Preliv i Široka greda, gde živi oko 2.000 stanovnika. I nije od juče. Već od sredine maja.

I dalje građani „jure“ cisternu koja kruži kroz ta naselja, oni koji finasijski mogu to sebi da priušte i dalje kupuju vodu, a jedina promena za ova četiri minula meseca, od kojih su letnji bili najtopliji ikada u Srbiji, jeste da su izbušena dva nova bunara kod naselja Vrbovski, ali, i što nije novo, najnoviji rezultati analiza Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda pokazuju da je povećana koncentracija arsena i u toj vodi.

arsen
Foto: Pixabay/kaboompics

Običan, mali čovek ovu vlast ne zanima

„Poslednje što smo čuli jeste da su izbušena dva bunara. Ali, mi i dalje nemamo pijaću vodu. Sve je isto kao i u junu, julu i avgustu. Po najvećim vrućinama, ljudi su jurili tu cisternu koja je izvesni broj sati stacionirana na Besnom Foku. Kada nije tu, onda kruži po ostalim naseljima. Jako je nezgodno starijim građanima koji nemaju novca da svakodnevno kupuju balone vode“, kaže za Danas jedan od žitelja Besnog Foka koji je želeo da ostane anoniman.

Prema njegovim rečima, upravo ova situacija u vezi sa arsenom u vodi koja se ne rešava četiri meseca, kada su potrebe za vodom enormno rasle zbog temepratura vazduha od plus 40, ali i poslednji slučaj crva u novosadskoj pijaćoj vodi, „da ne pominjem Zrenjanin“, govore koliko je običan, mali čovek bitan vlastima, nadležnima, bilo kome ko odlučuje u njegovo ime i o njegovom životu.

„Neću sad da podsećam da je pravo na čistu pijaću vodu osnovno ljudsko pravo, ali znam da smo im bitni samo kao `biračko meso` i to je to. Nikome nije važno da li smo žedni, gladni, jer nam je voda potrebna i za kuvanje, istuširani, okupani. Mnogo je dece… U ta četiri naselja živi oko 2.000 ljudi. Ma, nema tu šta da se priča. Stvar je očigledna. Čak toliko da može i oči da nam izbije“, kazao je on.

Stanje na terenu – isto

Njegove reči potvrđuje i „stanje na terenu“. Kako je Danas izvestio u julu, na konstitutivnoj sednici GO Palilula, opštine na čijoj teritoriji su ta četiri naselja, nije bilo dozvoljeno da se na dnevni red uvrsti tačka o arsenu u pijaćoj vodi, kako su pojedini odbornici tražili.

Kako je bilo tada, tako je i sada jer planirana sednica u septembru, na kojoj bi se govorilo o „vodi s arsenom“ – još nije održana.

Jelena Šikuljak, odbornica ispred Ekološkog ustanka u GO Palilula, na pitanje da li se išta promenilo od jula do danas, kaže:

Čekajući sednicu

„Do sada ta sednica nije održana iako je nakon te konstitutivne u julu rečeno da nas naredna očekuje u septembru. Mi smo pokušali u julu da na dnevni red ubacimo tačku o aktuelnoj situaciji u vezi sa vodom i predložimo formiranje radne grupe za rešavanje tih problema u naseljima Besni Fok, Vrbovski, Preliv i Široka greda, ali to tada nije bilo odobreno“, kaže ona i dodaje da građani iz tih naselja na društvenim mrežama dele aktuelne podatke i da je tačno da vode za piće i dalje nema, kao i da je aktuelna ista ona cisterna koja kruži po naseljima od početka, ali i da su izbušena i dva nova bunara.

„Prva merenja pokazala su veliku koncentraciju arsena, od osam do 12 puta veću od dozvoljene granice. Potom su postavljeni neki prečistači. Ponovo su rađene analize, a one poslednje su bile dobre. Čak i posle takvih rezultata, voda i dalje nije puštena građanima“, navodi Jelena Šikuljak.

Da nisu baš sasvim dobri rezultati poslednjih analiza vode iz dva nova bunara pokazuju rezultati poslednjih analiza Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

"Bitni smo im samo kao 'biračko meso'": Zbog arsena u pijaćoj vodi žitelji četiri beogradska naselja od sredine maja "jure" cisternu 2
Foto: Beta/Ljiljana Stupar (Arhiva)

Kako iz te institucije kažu za Danas, posle kopanja ta dva bunara pored naselja Vrbovski, Partizanski put, nađene su povišene koncentracije arsena.

„U sklopu analiza ispitane vode iz dva nova izbušena bunara je posebna pažnja usmerena na utvrđivanje prisustva arsena u vodi bunara pre tretmana koji se obavlja u pogonima za prečišćavanje vode u Vrbovskom, Partizanski prelaz. Nivo arsena u sirovoj vodi u bunaru 16 iznosi 0,011 miligrama po litru, a u bunaru 17 – 0,005 miligrama po litru. Maksimalna dozvoljena količina tog metala iznosi 0,010 miligrama po litru. I dalje je povećan nivo arsena u vodi. Ova voda može da se koristi kao tehnička, ali nikako kao pijaća“, naveli su u tom Zavodu za Danas.

 

Obaveštenje AIK

Voda vam je tehnička

Agroindustrijska korporacija Beograd (AIK), nekada deo PKB, a koja je zadužena za vodosnabdevanje naselja Besni Fok, Vrbovski, Široka greda i Preliv pijaćom vodom, na svom sajtu je obavestila građane da će im vodu naplaćivati kao – tehničku.

„Potrošačima u naseljima Vrbovsko, Besni Fok, Preliv i Široka greda trenutno se isporučuje voda koja se može koristiti samo za sanitarno-higijenske potrebe. Koriguje se cenovnik sa uvođenjem nove stavke `voda za sanitarno-higijenske potrebe`. Cena za kategoriju voda za sanitarno-higijenske potrebe je 29,36 dinara/m3 (bez PDV-a). Cena vode za piće je 67,50 dinara/m3 (bez PDV-a). Agroindustrijska korporacija Beograd preduzima sve potrebne mere i aktivnosti kako bi se problem što pre rešio i kako bi se obezbedila bezbedna i ispravna voda za piće. U toku su intezivni radovi na priključenju novih bunara, unapređenju sistema za preradu vode i primenu savremenih tehničko-tehnoloških rešenja za poboljšanje kvaliteta prerade vode. Očekujemo vrz povratak na ustaljeni režim isporuke vode“, stoji na sajtu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari