Iznenađujuća seča favorita ili očekivana eliminacija potcenjenih. Pre prvih duela aktera večerašnjih revanša osmine finala fudbalske Lige šampiona malo ko je pretpostavljao, a još manje verovao da će od četiri tima baš Monako biti najbliži o(p)stanku u trci za evropsku klupsku titulu. Čak jednom zakoračiti toga u Top osam, jer je ekipa sa francuske obale ubedljivom pobedom u gostima Arsenalu (3:1) spustila na zemlju favorizovani Arsenal. Niko se nije nadao ni da će prošlogodišnji finalista madridski Atletiko posle tih 90 minuta i slavlja domaćeg Bajera u Leverkuzenu (1:0) biti u podređenom položaju prema nemačkom rivalu.

Čuveni trener „tobdžija“ Arsen Venger upozoravao je na snagu „kneževa“, ali ni u najkošmarnijem snu nije mogao zamisliti da će ga njegov nekadašnjii klub potući do nogu na „Emirejtsu“. Pa i pored te „užasne večeri“, kako je francuski stručnjak nazvao debakl iz Londona, šef Arsenalovih fudbalera veruje u veliki preokret. Ni surova činjenica da niko u istoriji ovog takmičenja nije uspeo da poništi poraz od dva gola razlike na domaćem terenu ne blaži Vengerov optimizam, nabildovan serijom od tri prvenstvene pobede u međuvremenu i izbacivanjem Mančester junajteda iz FA Kupa.

– Ekipa je dobila na samopouzdanju posle odličnih rezultata poslednjih nedelja, što bi u kombinaciji sa našim kvalitetom i motivom moglo da nam donese prolaz u sledeći krug. Moramo da verujemo da, i pored dva gola deficita iz prvog meča, možemo izbaciti odlični Monako. Bez pozitivnog stava nemamo šansi – smatra šef stručnog štaba engleskog velikana, pred njegov prvi takmičarski povratak u Monte Karlo.

Domaćinov optimizam i šanse su duplo veći. Koliko zbog rezultatske prednosti toliko zbog dobre igre i forme, potvrđene dvema pobedama i jednim remijem u Ligi 1, istina „umrljanih“ neuspehom u Kupu Francuske protiv PSŽ. Uglavnom, apetiti na stadionu „Luj II“ toliko su porasli da su u taboru četvrtoplasirane ekipe šampionata Francuske ubeđeni da će posle 11 godina „preživeti“ prvu nokaut rundu LŠ, što su poslednji put napravili u sezoni u kojoj su stigli do izgubljenog finala sa Portom.

– Niko nije verovao u nas pre meča u Londonu, a mi smo ga zaista dobro odigrali i stekli lepu prednost za revanš. Zaslužili smo da prođemo dalje. Verujem da smo u stanju ponoviti 2004. godinu – samouvereno tvrdi Monakov portugalski trener Mutinjo Žoao pred susret u kojem valja odbraniti veliki kapital sa Ostrva.

Aktuelni viceprvak Evrope nije u tako lošoj situaciji kao Arsenal, jer gol minusa nije nenadoknadiv zaostatak. Međutim, Atletikove pristalice brinu tri nerešena rezultata u nizu u Primeri, koji su izabranike Dijega Simeonea prilično udaljili od odbrane šampionskog trona u Španiji. Suspenzija ključnog člana zadnje linije Argentinca Dijega Godina takođe.

– Nadam se na će moji saigrači nadoknaditi minus iz prvog meča, kada smo i pored čoveka manje na terenu napravili nekoliko odličnih šansi. Sve je i dalje otvoreno i vrlo neizvesno, a Atletiko je znao da se izvlači iz težih situacija – misli portugalski vezista Tijago, koji je na Baj areni zaradio crveni karton, pa može sa tribina samo da navija za Grizmana, Toresa i ostale.

U Bajeru ne spavaju pred lovorikama, pošto znaju koliko je opasno otpisivanje fudbalskih Spartanaca sa „Vinsente Kalderona“, ali misle da je realno da se pridruže već poznatim četvrtfinalistima Bajernu, PSŽ – u, Real Madridu i Portu.

– Statistika primljenih golova iz poslednjih pet utakmica uliva nam svima posebno samopouzdanje. Nadam se da je barem još u Madridu nećemo pokvariti. I pride još koji put zatresti Atletikovu mrežu – kaže golman „farmaceuta“ Bernd Leno, nesavladan u poslednjih 450 minuta u svim takmičenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari