Arsenijević: Odluka o smeni biće nezakonita 1

Ako je suditi prema jučerašnjoj najavi ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, postupak smene rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića najverovatnije će biti pokrenut 2. aprila.

Autonomija univerziteta je neprikosnovena Ja se sve vreme ponašam tako da neću preći ni malim prstom crtu koja se zove autonomija univerziteta. Autonomija nema veze sa određenim nivoima ponašanja i bahatosti. Ja ne mogu da radim ono što radi Etička komisija Univerziteta, odnosno što ne radi. Agencija za borbu protiv korupcije se bavi svojim poslom. Mi imamo alat koji se zove Prosvetna inspekcija. Prosvetna inspekcija je do sada našla teže i lakše nepravilnosti (na kragujevačkom Univerzitetu – prim. Z.R.), neke su otklonjene.

Rok za otklanjane nepravilnosti je današnji dan. Mi moramo biti obavešteni i putem pošte, ako se to pošalje recimo sutra – do 2. aprila. Tada ja formiram komisiju koja će reći šta je protivzakonito upisano i da ministar ima prava da smeni, rekao je juče medijima ministar Šarčević, komentarišući aktuelnu situaciju na Univerzitetu u Kragujevcu, prevashodno vezanu za status rektora tog univerziteta Nebojše Arsenijevića, čije je razrešenje, u formi izvršnog rešenja, preporučila Agencija za borbu protiv korupcije, zbog „sukoba interesa“, koju je savet Univerziteta u Kragujevcu prekjuče ponovo, po drugi put u poslednja dva meseca, jednoglasno odbacio.

Navodeći u svojoj jučerašnjoj izjavi da će se komisija koju će on da formira da kaže „šta je protivzakonito upisano i da ministar ima pravo da smeni“, Šarčević je, bez ikakve dileme, nagovestio da će kao razlog za smenu prvog čoveka kragujevačkog Univerziteta da iskoristi nalaz Prosvetne inspekcije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prema kojem je sin rektora Arsenijevića, Aleksandar (Arsenijević), doktorske studije na Fakultetu medicinskih nauka (FMN) upisao pre nego što je završio osnovne studije.

Savet Univerziteta u Kragujevcu prekjuče je, pak, jednoglasno konstatovao da je doktorat Arsenijevića „juniora“ – ispravan. Prethodno je Etička komisija FMN-a saopštila da je Aleksandar Arsenijević zvanje doktora nauka stekao na regularan način.

Istovremeno, rektor Arsenijević tvrdi da da će eventualna odluka ministra Šarčevića o njegovoj smeni da bude nezakonita. Ističe da prema zakonu jedino ovlašćenje da izabere rektora imaju organi univerziteta, a da ministar može da ga smeni samo u četiri slučaja.

– Može ministar da smeni rektora, ali su u zakonu eksplicitno definisane četiri takve situacije: ako je rektor pravosnažno osuđen za delo protiv polne slobode, za primanje mita, za delo protiv države, ili ako etički organi Univerziteta utvrde da je učinio težu povredu profesionalnih normi. i to tek pošto bi Savet Univerziteta, iz nekog razloga, odbio to da uradi, smatra Arsenijević.

Prosvetne vlasti i deo javnosti već godinu dana, a naročito u poslednjih nekoliko nedelja, žestoko kritikuju i optužuju Nebojšu Arsenijevića za navodne malverzacije, nepotizam i druge zloupotrebe na kragujevačkom Univerzitetu, te za nepristojno i bahato ponašanje na rektorskoj funkciji.

On, međutim, negira sve optužbe, tvrdeći da mu je afera nameštena, odnosno da hajku protiv njega vode kragujevački univerzitetski profesori Branislav Jeremić (dosadašnji v.d. predsednika Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje) i Aleksandra Janković, koja mu je bila protivkandidat na izborima za rektora pre tri godine, kao i ministarka u Vladi Srbije Slavica Đukić – Dejanović, kojoj je onemogućio da profesorski angažman na Fakultetu medicinskih nauka nastavi i posle penzionisanja.

Savet Univerziteta u Kragujevcu krajem februara ponovo je izabrao Nebojšu Arsenijevića za rektora tog univerziteta, na mandatni period od tri godine.

 

Agencija uradila svoje

U Agenciji za borbu protiv korupcije kažu da su u slučaju rektora Univerziteta u Kragujevcu „dalje nemoćni“, pošto su uradili sve što je zakonom predviđeno. „Davanjem preporuke i donošenjem izvršnog rešenja o razrešenju rektora Nebojše Arsenijevića mi smo uradili sve što nam zakon omogućava. NJega mogu i treba da razreše organi Univerziteta“, rekli su juče našem listu u Agenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari