Arsenijević: Odluka o smeni biće nezakonita

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio postupak smene rektora kragujevačkog Univerziteta od 2. aprila

Ostavite komentar


  1. Koliko samo ima nezakonitosti u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu? Svi ćute, jer je direktorica zaposlila ćerku pokrajinskog sekretara za nauku.

  2. Rektor pored toga što zna kada ministar može da ga smeni sigurno zna i kada i zašto može biti uhapšen. A sudstvo čim reši aferu index uzeće i njegov slučaj u rad.

    1. Afera indeks nikada nije rešena i pored neoborivih dokaza i snimaka koje je napravila policija. „Zatvorsko bratstvo“ uticajnih profesora sa Pravnog se malo primirilo, ali se ubrzo i vratilo na vlast. Kod njih su ostale pune fioke plaćenih diploma,sređenih ispita i sl. Sem toga pogledajte ko je sve studirao i dobio diplomu na tom fakultetu (čak je i ministar Vulin našao račun da potegne do Kragujevca, a sve se plašim zbog kvaliteta studija na Pravima). Uglavnom kadrovi sa kupljenim ili poklonjenim diplomama rade u tužilaštvu, sudstvu i policiji. Kada su Arsenijevići došli na vlast oni su pružili akademsku zaštitu Index klanu sa Pravnog u zamenu za totalnu zaštićenost pred sudskim organima. Apsolutno ne čudi da su dva stuba Arsenijevićeve vlasti Pravni i Medicina. Afera slična aferi indeks se desila i u Zagrebu, ali se na sudski epilog čekalo samo 6 meseci. Deceniju kasnije polovini optuženih sa Kg Pravnog, su dela zastarela, a ni najveći optimista ne vidi ni realni početak ovog procesa, a kamo li kraj. Prema tome, ko na Univerzitetu u Kragujevcu može da se nada epilogu afere Arsenijević i po kojoj osnovi. Tužilaštvo i sudstvo neće rešiti aferu indeks, kao što policija i tužilaštvo neće ni prstom mrdnuti protiv Arsenijevića i grupe interesno povezanih lica. To će sve voditi apsolutnoj unutrašnjoj privatizaciji Univerziteta u Kragujevcu i rezultiraće svojevrsnom akademskom monarhijom. Ko god bude mogao od istraživača i studena otićiće iz ove Nedođije. Univerzitet u Kragujevcu je samo mera propasti srpskog visokog školstva.

  3. Kako je moguće da se rektor konstantno poziva na stavku „etičke norme’ Etička komisija Univerziteta jasno je svoj posao ne radi savesno i zbog toga i oni moraju preuzeti odgovornost za ovo neprimereno stanje na Univerzitetu Kragujevac. Izuzimajući bahato ponašanje, nepotizam i korupciju članovi KLomisije su svakako upoznati sa sadržajem audio snimaka na kojima je naravno rektor i njegov glas a ne montirani govori nepoznatih lica.Minstarstvo zbog takvih zloupotreba članova Komisije, mora ubuduće iamti svoje kontrolno telo pored prosvetne inspekcije, kako bi se ovakvi ljudi nedostojni kafane uklonili sa mesta rektora uz trajnu zabranu obavljanja profesorskog i pedagoškog rada u državnim institucijama, Šteta koja se svakodnevno pravi se ogleda u tome da ovakvi pojedinci nekažnjeno postaju uzor pojedinim mladim lekarima, koji preuzimaju isti način ophodjenja sa kolegama i pacijentima i tako stvaraju lošu klimu na Univerzitetima i kliničkim centrima i bolnicama. Ona druga polovina mladih savesnih i vaspitanih lekara sa malim zaradama, sve češće upravo zbog ovakvih slučajeva, donosi odluku da napusti Srbiju u kojoj profesionalni uspeh zavisi od ovako nekažnjenih bahatih i primitivnih pojedinaca, koji to pravilo ponašanja i uspeha u karijeri prenose do najnižih nivoa zaposlenih u zdravstvu i tako kontaminiraju celokupan sravstveni sistem Srbije.

  4. O rektoru se nikada nije izjasnila Eticka komisija Univerziteta, vec fakulteta koju je on imenovao. Ministar ima pravo da smeni rektora ako se ovaj ogresio o eticki kodeks. Nigde ne pise da to mora biti odluka fakultetske komisije. U svakom slucaju autonomija univerziteta ne moze biti paravan za zloupotrebe.

  5. Ma, nek se Arsenijević žali po razrešenju …
    Ako je sve radio po zakonu biće i vraćen na tu poziciju sa sve počastima …

  6. Činjenice su jasne i nedvosmislne. Na konkurs za doktorske studije ne može se prijaviti niti biti rangiran kandidat koji nije završio osnovne studije, odnosno koji ima dva nepoložena ispita (probajte da se prijavite na fakultet bez diplome srednje skole pa cete videti kako cete proci). Rektor je potpisivao ugovore sa zetom i ušao u konflikt interesa, drugi po redu, prvi je bio kada je zaposlio svoja dva bratanca na Medicinski fakultet u Kragujevcu. To su nesporne činjenice prema kojima se treba ravnati. Sa druge strane imamo uređene EU države, kakva je recimo Nemačka gde kandidat koji je doktorirao na jednom Univerzitetu ne može se zaosliti na tom istom Univerzitetu, a u Srbiji neprebrojni članovi porodice Arsenijević i porodice njegove kume rada na Univerzitetu, a počeli su da rade za vreme njegovog mandata. Neko će reći nije ih lično zaposlio, ali niko ne može poreći da je na delu trgovina uticajem i zloupotreba položaja koja time rezultira. Mediji su prenosili i audio stenograme sa izjavama koje jedan rektor ni pod razno ne može sebi dopustii i koji ukazuju na brojne zloupotrebe. Postoje odluke Agencije za borbu protiv korupcije, Nalaz Inspekcije Ministarstva, Preporuka Transparentnosst Srbija, stavovi presednika odbora SANU za visoko obrazovanje…. Naravno autonomije se ne sme krsiti, ali autonomija ne sme biti pokriće za privatizaciju Univerziteta. Pitanje je da li nama odgovraju EU pravila, moral i norme ili vise volimo spahiluke i Balkanska pravila.

  7. Slušao sam jedan audio klip gde rektor kaže „Ja ću njega da otpustim…. mi proces gubimo na sudu…. a njega će da vrate tek za dve godine“. Kolliko pratim sva je prilika da će rektor biti uskoro smenjen. Potom će verovatno biti izabran novi rektor, a N. Arsenijević će imati opciju da se žali sudu. Imajući u vidu njegove godine (60) kao i ažurnost našeg sudstva, on će verovatno imati zanimaciju do penzije i još neku godinu posle. Nije mi stran scenario da se žali i Strazburu… Bilo kako bilo stićiće ga upravo ono što je on sam radio drugima. Što za mene ima neke poetske pravde.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. i 20. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.