Arsić: Licemerno da država ekološke aktiviste naziva stranim plaćenicima 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Aktivistkinja pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ Dragana Arsić izjavila je da država mora da krene da svoja zaštićena područja prirode tretira kao takva, a ne da ih eksploatiše i žmuri pred nelegalnim radnjama.

Arsić je za portal Autonomija ocenila i da je licemerno što ista ta država, koristeći retoriku devedesetih, lepi etikete stranih plaćenika ekološkim organizacijama, kada i ona sama dobija sredstva sa strane.

„Taj epitet se dobro prima u biračkom telu. Čim kažete da je neko strani plaćenik, vi izazivate Pavlovljev refleks kod građana koji površno promatraju našu stvarnost. Ali to se menja“, ocenila je Arsić i dodala da ljudi ipak prepoznaju njihovu borbu za zaštitu prirode i opšte dobro.

Arsić smatra da je najveći problem to što država nema pravi odnos prema svojim zaštićenim područjima jer u praksi ona imaju komercijalni tretman, šume na Fruškoj gori se tretiraju kao da su privredne šume.

„Od svih aktivnosti koje su vezane za prirodu, ilegalne šumske aktivnosti su najteže dokazive u celom svetu, jer je to umrežen sistem. Mi smo podneli prijavu protiv jedne organizovane grupacije, a na čelu te grupacije je visoki državnik“, rekla je Arsić.

Prema njenim rečima, šuma nije samo drveće, već kompleksan biodiverzitet, te se šteta ne može nadomestiti sađenjem novih stabala. Zato fokus treba da bude na očuvanju postojećih.

„Kada posečete šumu koja je stara 50-100 godina, vidite koliko bi vam trebalo vremena da podignete takvu šumu ponovo. Tim pre što Fruška gora nije područje komercijalne namene, već ima status nacionalnog parka. Fruška gora je bogata endemskim vrstama, ima jedinstven biodiverzitet i zato ne sme da ima komercijalnu namenu, što se u praksi radi“, kazala je Dragana Arsić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari