Sirija neće pregovarati ni sa kim ko namerava da rasprava o predsedniku Bašaru al Asadu. Asad je „crvena linija“, poručio je na konferenciji za novinare šef sirijske diplomatije Valid Mualem. Nasuprot tome, predstavnici Visokog komiteta za pregovore, glavne opozicione grupe u Siriji u više navrata su poručili da Asad „mora da ode“ kako bi mirovni pregovori, koji će biti nastavljeni danas u Ženevi, imali šansu za uspeh.


Mirovni izaslanik UN Stafan de Mistura kazao je da pregovori u Ženevi neće trajati više od 10 dana. Kako je predviđeno, pregovaraće se o formiranju nove vlade, novom ustavu i predsedničkim i parlamentarnim izborima pod nadzorom UN u narednih 18 meseci. Asadova sudbina bila je jedan od glavnih „kamena spoticanja“ u ranijim rundama razgovora, pri čemu je Rusija, njegov ključni saveznik, odbacivala bilo kakav predlog koji bi podrazumevao njegov odlazak, dok su SAD, koje podržavaju opoziciju, pozivale na njegovu ostavku.

Borci El Nusra Fronta, džihadističke organizacije povezane sa Al Kaidom, zauzeli su tokom noći između subote i nedelje vojne baze i oružje od pobunjeničke grupe na severozapadu Sirije, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava. Direktor Sirijske opservatorije, organizacije sa sedištem u Londonu, Rami Abdul Rahman je izjavio i da su borci Nusra Fronta takođe zarobili više desetina pobunjenika, koji imaju podršku Zapada i dobili su inostranu vojnu pomoć, prenele su svetske agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari