Najmanje sedam osoba poginulo je juče tokom nove akcije sirijske vojske u Homsu, gde ne jenjavaju protesti stanovništva protiv režima predsednika Bašira al Asada. Kancelarija za zaštitu ljudskih prava u Siriji saopštila je da su snage bezbednosti pucale iz mitraljeza u okolini džamije Haled ben Valid i četvrti Haldije, da su telefonske veze prekinute, kao i da je u pojedinim delovima grada nastavljena pucnjava, navodi Beta.


Ministar inostranih poslova Francuske Alen Žipe optužio je sirijsku vladu da sprovodi zločine protiv čovečnosti.

– Način na koji Sirija pokušava da uguši proteste je neprihvatljiv – izjavio je Žipe na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Moskvi, javio je Bi-Bi-Si. U proteklih nekoliko dana sirijski režim je pojačao represiju u Homsu i okolini, a operacije koje izvode vojska i policija postale su gotovo svakodnevne. Sirijske vlasti su na neodređeno vreme odložile posetu vođe Arapske lige Nabila Elarabija Damasku, izjavio je za Gardijan neimenovani diplomata iz Kaira. Asadov režim je kritikovao odluku Arapske lige da uputi apel sirijskim vlastima da okončaju nasilje nad demonstrantima i sprovedu neophodne političke i ekonomske reforme.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, od sredine marta tokom višemesečnih antirežimskih protesta u Siriji je poginulo oko 2.200 demonstranata, uglavnom civila. Režim predsednika Asada tvrdi, međutim, da se vlasti bore protiv naoružanih terorističkih bandi. Inostrani analitičari ocenjuju da su Damask i Alepo najveća uporišta sirijskog predsednika, ali da je posle pada libijske prestonice u ruke protivnika Muamera el Gadafija situacija donekle izmenjena, budući da protesti izbijaju u predgrađima Damaska, zbog čega je povećan broj vojnih punktova.

Vojska se smatra jednim od najznačajnijih Asadovih aduta, jer su jedinice bolje organizovane od Gadafijevih snaga. Procenjuje se da sirijske oružane snage imaju četvorostruko više pripadnika nego što je to bio slučaj sa Gadafijevim trupama u Libiji, kao i da poseduju više od 100 aktivnih projektila zemlja-vazduh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari