Bašar el Asad, sirijski predsednik raspisao jeparlamentarne izbore za 13. april, javio je juče Rojters, pozivajući se na saopštenje predsedništva. Nešto ranijeSAD i Rusija suobjavile dogovor o prekidu neprijateljstva u Siriji. Sporazum stupa na snagu u petak, 27. februara, u ponoć po sirijskom vremenu, navele su SAD i Rusija u zajedničkom saopštenju koje je objavio američki Stejt department, a generalni sekretar UN Ban Ki-munpozvao je sve zaraćene strane da primenesporazum.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je sinoć, posle telefonskog razgovora sa predsednikom SAD Barakom Obamom, da je sporazum „istinski korak ka obustavljanju krvoprolića“, ali je istakao da će napadi na terorističke grupe biti nastavljene. On je istakao da zajednički rad Rusije i SAD može da posluži kao primer u borbi protiv terorizma i da su Obama i on postigli dogovor o prekidu neprijateljstava u Siriji.

Prema njegovim rečima, Rusija će učiniti sve što je neophodno da bi se obezbedilo da Damask poštuje sporazum.“Računamo da će SAD učiniti isto sa svojim saveznicima i grupama koje podržava“, rekao je Putin.
I u Vašingtonu je objavljeno da su američki predsednik i Putin razgovarali telefonom o sporazumu. Bela kuća je saopštila da je Obama pozdravio sporazum i da je Putinu poručio da sirijska vlada i opozicione grupe sada moraju da ga primene. Stejt department je objavio plan o prekidu neprijateljstava na pet strana o uslovima sporazuma, preneo je AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari