Zamenik sirijskog ministra spoljnih poslova izjavio je juče da njegovu zemlju napadaju kriminalci koji su njenih 1.000 građana ubili oružjem kojim su ih snabdele susedne zemlje. U obraćanju Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi, Fajsal Makdad rekao je da je vlast sirijskog predsednika Bašara Asada „na meti terorističkih pretnji“ i da je potcenjena u izveštajima zapadnih novinara.


Njegovim obraćanjem otvoreno je zasedanje Saveta posvećeno poštovanju ljudskih prava u Siriji, kao sastavni deo redovne analize stanja u svim zemljama članicama UN. „Mi ništa ne pokušavamo da sakrijemo niti se ičega stidimo“, kazao je Mekdad. „Moramo da imamo u vidu da ponašanje nekih razvijenih zemalja nije časno u oblasti ljudskih prava“, ocenio je sirijski zvaničnik.

Savet UN za ljudska prava procenjuje da je u sukobima vladinih snaga i učesnika protesta u Siriji poginulo više od 2.900 ljudi. Savet će konačan izveštaj o ljudskim pravima u Siriji usvojiti iduće sedmice. Rusija, Kina, Venecuela i Zimbabve pružili su danas snažnu podršku Siriji i poručili da ta zemlja mora da se zaštiti od mešanja sa strane. „Nažalost, opozicija ne pokazuje interesovanje za miran dijalog i koristi oružje u obračunu sa vladom“, izjavio je ruski ambasador Valerij Lošinin. „Protivimo se svakom pokušaju politizacije pitanja ljudskih prava. Obe strane u Siriji moraju da ispolje maksimalnu uzdržanost“, kazao je kineski ambasador He Ja Fej.

S druge strane, države među kojima su SAD, Francuska i Brazil osudile su Asadov obračun sa učesnicima protesta. Sirijska vlada odgovorila je na mirne proteste ubijanjem više od 2.900 civila u proteklih sedam meseci u vojnim i policijskim operacijama, upotrebom tenkova i teške artiljerije“, rekla je ambasadorka SAD Beti King. „Vlada koja ne poštuje volju svog naroda, lišava svoje građane osnovnih prava i vlada terorom i zastrašivanjem, ne može se smatrati legitimnom i mora odmah da odstupi sa vlasti“, poručila je.

Savet UN za ljudska prava u avgustu je velikom većinom glasova zatražio od sirijskih vlasti da okončaju obračun sa protivnicima i da sarađuju sa međunarodnim izaslanicima koji bi istražili potencijalne zločine protiv čovečnosti. Za to su glasale i četiri arapske članice saveta. Ipak, protiv takvog zaključka glasale su Rusija i Kina, koje su ove sedmice stavile i veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se Siriji preti sankcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari