Ašanin: Od početka epidemije Univerzitetski klinički centar zbrinuo 7.000 kovid pacijenata 1Foto: EPA-EFE/ MARKO ĐOKOVIĆ

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je da su u toj ustanovi od početka epidemije do danas zbrinuli gotovo 7.000 kovid pacijenata, a pregledali 60.000.

U kovid bolnici u Batajnici trenutno je hospitalizovan 421 pacijent, 57 je na intenzivnoj nezi i 40 je intubirano, a juče je došlo 48 novih pacijenata, rekao je Ašanin.

„U nekovid delu kliničkog centra je bilo ambulantnih pregleda 300.000, a urgentnih 250.000“, dodao je on za RTS.

Ašanin je kazao da je korona virus uticao na drugačiji pristup lečenju pacijenata.

„Zbog korona virusa bila je potrebna reorganizacija rada lekara i klinika u zbrinjavanju pacijenata“, napomenuo je Ašanin.

Upitan od kojih teških bolesti su građani obolevali pored korone, Ašanin je kazao da su to uglavnom cerebrovaskularne bolesti – šlog i maligna oboljenja.

„Od marta je bilo gotovo 300 pacijenata koji su doživeli šlog, što je skoro za 20 odsto povećanje u odnosu na 2019. godinu, a svaki peti pacijent u Srbiji umire od malignih bolesti“, rekao je on.

Komentarišući broj zdravstvenih radnika koji su oboleli od korona virusa, Ašanin je kazao da je ukupno 490 zdravstvenih radnika hospitalizovano, od toga su 139 lekari.

„Odličan je odziv za vakinaciju“, ocenio je i dodao da je ukupno vakcinisano 2.500 zaposlenih u tom kliničkom centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari