Deonica od četiri kilometra puta od „Koprivštičkog krsta“ do „Belskog mosta“ na obalama Zavojskog jezera kraj Pirota dobila je asfalt. Asfaltirano je četiri od devet kilometara ovog puta koji povezuje staroplaninska sela sa gradom. Vrednost radova je oko 60 miliona dinara, a finansira ih Ministarstvo za infrastrukturu.

Obilazeći radove na ovom putu, predsednik opštine Pirot Vladan Vasić je rekao da je put veoma značajan za meštane sela Gostuša, Pakleštica i Bela koja su ostala na obalama jezera i koji će imati bolju vezu sa Pirotom.

– Mnogi nisu verovali da će asfalt stići i u srce Stare planine. Asfaltiranjem ovog puta stvaraju se šanse i za razvoj turizma na Staroj planini i na Zavojskom jezeru – rekao je Vasić, dodajući da će ove godine, uključujući i ovaj put, „Putevi Srbije“ finansirati radove na putnoj mreži u opštini u vrednosti od preko 80 miliona dinara.

Direktor Fonda za građevinsko zemljište Miroslav Mančić rekao je da će Fond zajedno sa meštanima Pakleštice asfaltirati deonicu prema selu.

– Meštani ovog sela su se organizovali i prikupili 1,5 milina dinara, a Fond je obezbedio 2,5 miliona dinara za asfaltiranje puta koji vodi ka tom selu. Put do sela je dug četiri kilometra, a asfaltiraće se sada jedna trećina – rekao je Mančić i naveo da će se deo puta od „Belskog mosta“ koji vodi ka Gostuši i ka budućoj turističkoj destinaciji „Mramor“, pripremati za asfaltiranje.

Član Opštinskog veća Vidojko Panajotović je rekao da se dinamika radova na ovom putu poštuje i da će izvođač Preduzeće za puteve iz Niša, posao završiti u predviđenom roku od 45 dana.

– Počeli su radovi na putnom pravcu od Visočke Ržane do Manastira. Vrednost radova je 13 miliona dinara. Sredstva je takođe obezbedilo Ministarstvo za infrastrukturu – rekao je Panajotović.

Bolje ikad nego nikad

Meštani sela Gostuša, udaljenog od grada oko trideset kilometara, raduju se što će konačno i oni dobiti put kakav odavno zaslužuju.

Vasilije Petrović je mlad čovek i kaže da je ovaj put trebalo asfaltirati ranije, jer bi mnogi ostali ovde da žive.

– Ali bolje ikad nego nikad. Pošto se stalno priča o razvoju turizma na Staroj planini, bez puta toga nema. To je svima jasno. Blizu je i Zavojsko jezero i priroda je netaknuta. Došli bi mnogi, ali je put jako loš. Verujem da će izgradnjom ovog puta ova tri staroplaninska sela oživeti – kaže Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari