Asocijacija novinara Kosova: Vlada pokazala tendencije političke i partijske kontrole RTK 1Foto: EPA-EFE JENS SCHLUETER (Ilustracija)

Asocijacija novinara Kosova (ANK) konstatovala jej da je „Vlada preko svojih eksponenata, uključujući i poslanike, javno pokazala tendenciju političke i partijske kontrole Radio Televizije Kosova (RTK) i pozvala Upravni odbor da saopšti da li su izloženi pritisku.

Asocijacija je reagovala nakon ostavke generalnog direktora javnog servisa RTK Škumbina Ahmetdžhekaja, koji je prethodno izjavio da je bio izložen političkim pritiscima.

ANK je u reagovanju objavljenom na fejsbuku saopštila da umesto pritiska Vlada i Skupština Kosova treba da se pobrinu da obezbede nesmetano finansijsko poslovanje RTK i „pronađu rešenje za njenu imovinu“.

Takođe su pozvali da Upravni odbor RTK treba da objasni da li su podložni političkom pritisku

„Asocijacija novinara Kosova je sa dubokom zabrinutošću pratila razvoj događaja u poslednjih nekoliko meseci na RTK, koji su u nedelju rezultirali smenom Shkumbina Ahmetdžekaja sa mesta generalnog direktora. Ahmetdžekaj, dugogodišnji novinar Javnog emitera, govorio je o ‘sedmomesečnom političkom pritisku koji je rezultirao dubokim neslaganjima sa Odborom o fundamentalnim pitanjima budućnosti javnog emitera’. Sadašnji Upravni odbor, koji je prihvatio ostavku Ahmetdžekaja, prethodno je imenovao Rilinda Gervalu, bivšeg aktivistu i finansijera vladajuće političke partije Samoopredeljenje, na poziciju direktora televizije“, navodi se u reagovanju.

Udruženje novinara pozvalo je na pravilno rešavanje pritužbi pojedinih radnika RTK.

„ANK poziva na pravilno rešavanje žalbi na način rada i upravljanja Radio Kosova 1. Umesto političkog pritiska preko odbora i prepolovljenja budžeta, Vlada i Skupština Kosova treba da se postaraju da obezbede nesmetano funkcionisanje finansijskih sredstava“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da novinari, snimatelji i drugi radnici RTK-a „moraju biti u mogućnosti da rade svoj posao u javnom interesu, bez ikakvog političkog ili finansijskog pritiska“.

Kosovo je ove godine zabeležilo najveći pad u poslednjih nekoliko godina, kada su ga Reporteri bez granica rangirali 19 mesta niže na Indeksu slobode medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari