ASTRA: Mapirali smo 123 slučajeva nestale dece u Srbiji, skoro svi pozitivno rešeni 1Foto: NVO ASTRA

Organizacija Missing Children Europe obeležila je juče 15. godišnjicu 116000 telefonskih linija koje imaju za cilj da obezbede besplatnu podršku porodicama i samoj deci u slučajevima nestanaka ili otmica dece.

Od pokretanja prvog broja 2007. godine do danas, saopštili sui z NVO ASTRA, operateri telefonskih linija širom Evrope odgovorili su na preko dva miliona poziva i pružili podršku u više od 70 hiljada slučajeva nestale dece.

Kako ukazuju iz ASTRE, kao odgovor na povećanje broja nestale dese i manjkavosti portage, ova nevladina organizacije jeu martu 2012. godine u saradnji sa Missing Children Europe, uvela jedinstveni evropski broj 11600 za nstalu decu u Srbiji.

“Od osnivanja 2012. do decembra 2021., ASTRA je primila 3.889 poziva na broj 11600 i na osnovu njih mapirala 123 slučajeva nestale dece (75 devojčica i 48 dečaka). Skoro svi prijavljeni slučajevi su pozitivno rešeni”, navode iz ASTRE.

Kako ukazuju, nažalost, 116 000 SOS linija za prijavljivanje nestanaka dece u Srbiji još nijednom nije podržana iz budžetskih sredstava Republike Srbije.

“Sve vreme fukcioniše volonterski, tj. na njoj dežuraju SOS konsultatkinje Tima za podršku žrtvama trgovine ljudima. Tako da imamo paradoksalnu situaciju da dve licencirane linije od strane države, ta sama država nikad nije finansijski podržala. SOS linija za žrtve trgovine ljudima se finansira projektno iz inostranih fondova”, navode iz ASTRE.

“Dežurna linija od 116 000 je više od telefonskog broja. Dežurne službe za nestalu decu igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju praćenja svih slučajeva, kako bi sva deca, kao i njihovi roditelji ili drugi staratelji, imali pristup besplatnoj i trenutnoj psihološkoj, pravnoj i administrativnoj podršci. Stabilno finansiranje rada 116000 telefonskih linija od strane država članica omogućava našim službama da nastave da pružaju kvalitetne usluge koje su potrebne i predstavljaju signal istinske posvećenosti zaštiti prava sve dece i sprečavanju njihovog nestanka, istakla je Maud de Boer-Buquicchio, predsednik organizacije Missing Children Europe, navodi se u saopštenju NVO ASTRA.

Kako se doaje u saopštenju, brojem od 116 000 upravljaju nacionalne organizacije specijalizovane za slučajeve nestale dece.

U mnogim zemljama njih čine profesionalci i obučeni volonteri koji se bave prevencijom i praćenjem slučajeva nestale dece, kao i pružanjem psihološke podrške i pravne pomoći porodicama dok policija traga za njihovim nestalim detetom.

Oni pomažu porodicama da se snađu u složenosti sistema, uključujući nošenje sa iznenadnom medijskom pažnjom u koja može doći sa slučajem, i blisko sarađuju sa organima za sprovođenje zakona, službama za zaštitu dece i drugim relevantnim akterima.

U većini zemalja, telefonske linije 116000 takođe nude pristup svojim uslugama preko društvenih mreža i drugih platformi za četovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari