Republička skupština usvaja Predlog Zakona o javnom redu i miru. On sadrži i član u kojem se kaže: „Ko se bavi vračanjem, proricanjem sudbine, tumačenjem snova ili sličnim obmanjivanjem… kazniće se novčanom kaznom od 35 hiljada dinara ili kaznom do 30 dana zatvora“.

Mihal Ramač: Bilo je to 1992. (19)

Mihal Ramač (1951), novinar, književnik i prevodilac, objavio je šest zbirki pesama, knjige političkih eseja „Povest o početku kraja“, „S one strane snova“ i „6. oktobar“, preveo na rusinski i s rusinskog tridesetak knjiga. Bio je glavni i odgovorni urednik dnevnih listova Naša Borba, Vojvodina i Danas. Radi u Radio-televiziji Vojvodine. Prema tekstu koji objavljujemo kao feljton snimljena je serija „Bilo je to 1992 – Treća Jugoslavija“ u šest epizoda, koja je emitovana tokom novembra i decembra 2012. godine, najzanimljivije delove iz autorovih zapisa objavljujemo kao feljton.

 

Mediji i dalje objavljuju proročanstva po volji republičkog vrha. Slikar Dragan Malešević Tapi tvrdi: „Lav Geršman nije slučajno u Beogradu. Astralno je predodređen da pomogne ovom delu pravoslavnog sveta, kome je zapretila opasnost od zlih sila… Verovatno sve ovo zvuči nemoguće sa stanovišta sadašnjih uzavrelih okršaja, ali sam uveren da je njegova i snaga njegovih saradnika u ruskom kosmičkom programu velika i da će uspeti da eliminiše narasli gnev u narodima. Pred pravoslavljem je velika promena, a posebno njegovih naroda, kao što to čeka i Jevreje“.

Produbljenju srpsko-jevrejskih odnosa želeo je da doprinese i Budimir Košutić, kojeg su četvorica članova Predsedništva bivše Jugoslavije imenovala za ambasadora u Izraelu. Suprotno diplomatskim pravilima, on je otputovao u Tel Aviv ne čekajući da se izraelska strana saglasi s njegovim imenovanjem. Sredinom jula Borba piše: „Već više od dva meseca jedan naš čovek, do iznemoglosti uporno, sedi u Jerusalimu i ništa ne radeći ubija se od dosade i nervoze. Čeka agreman uz deviznu platu“. Posle šestomesečnog uzaludnog čekanja, nesuđeni ambasador je vraćen u Beograd.

Novinski naslovi svedoče da je širom Bosne i Hercegovine je pakleno: Bratunac: Borbe prsa u prsa; Višegrad: Napadi iz zasede; Bihać: Nasilje ekstremista; Tuzla: Izbeglice gladuju; Bileća: Ofanziva ne prestaje. Mate Boban, jedan od vođa HDZ u BiH, proglasio je 4. jula Herceg-Bosnu kao samostalnu državnu zajednicu.

Iako je rat, tog vrelog leta na Crnogorskom primorju nije bilo slobodnih mesta. Nije bilo ni stranaca. Goran Hadžić letovao u Vili 99 na Svetom Stefanu, gde noćenje s doručkom košta 45 dolara. U susedstvu mu je bio Božidar Vučurević, gradonačelnik Trebinja. Prepuna su i odmarališta u Srbiji. Na Adi Ciganliji najvrelijih dana bilo i je po 400 hiljada kupača.

*

U toku je radikalna reforma armije. Oficiri i vojnici više nisu drugovi. Stigla je naredba da se svaki starešina ima oslovljavati sa „gospodine!“

Skupština Srbije usvojila je preporuku da se sa republičke zastave skine petokraka. Odbijena je preporuka da himna bude Marš na Drinu i da se koristi grb sa krstom i četiri ocila.

U Srbiji ima 74 hiljade konja. Niški privrednici V. Radomirović i B. Simović predlažu vladi da se, zbog nestašice goriva, osnuje kompanija „Konj ekspres“ za prevoz robe. Očekuje se da Vlada obezbedi konje, a Niš seno. Prevoz bi trajao dva dana i dve noći kažu stručnjaci.

Radio Semberije i Majevice iz Bijeljine počeo je da emituje vesti na engleskom. Preko njegovih talasa, javljaju rodoljubi, istina prodire sve do Beča i Budimpešte. Novina što se tiče, tog leta najtiražnije su Večernje novosti sa 170, na drugom mestu Politika sa 110, na trećem Borba sa 46 hiljada prodatih primeraka.

*

U subotu 8. avgusta Dnevnik u pola osam trajao je osamdeset dva minuta! Televizija Beograd, kojoj je na čelu Milorad Vučelić, bombarduje i ošamućuje gledaoce ogromnom količinom informacija, a pogotovo poluinformacija i najbezočnijih laži. Pri tom ih danonoćno zasipa prizorima stradanja i uništavanja, mrtvih i raskomadanih tela. Prilozi se prave tako da izazovu mržnju prema pripadnicima drugih naroda i prema drugim državama. Većini stanovnika televizija je glavni, najčešće i jedini izvor informisanja. Ta većina ne zna ni zbog čega su uvedene sankcije ni šta se zaista događa u BiH, pa ni šta se zbiva u Srbiji. Tu većina televizija neprestano uverava da živi u opkoljenoj tvrđavi i da nacionalni interes zahteva žrtve i odricanja.

Nastavlja se

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari