Kako je za mostarski radio „Studio 88“ potvrdio trebinjski imam Husein Efendija Hodžić, u nedelju uveče je do temelja izgorela džamija u selu Fazlagića Kula nedaleko od Gacka. Efendija Hodžićnije želeo da nagađa o podmetanju požara do okončanja istrage. Više informacija do okončanja istrage nisu mogli dati ni u Policijskoj stanici Gacko.

Jovo Turanjanin, direktor Republičkog sekretarijata za vere Vlade RS, najoštrije je osudio „paljenje unutrašnjosti džamije“ u Fazlagića Kuli i istakao da organi gonjenja RS treba da utvrde ko je to učinio. „To što je urađeno u Fazlagića Kuli sigurno nije dobra poruka za napore koje čini Vlada RS i mi, kao ljudi koji obavljamo određene funkcije, u okviru Vlade RS – rekao je Turanjanin.

Tužilac iz Trebinja Gordana Šalvarica izjavila je da je u Fazlagića Kuli izgorela unutrašnjost džamije, ali da vatra nije zahvatila minaret i istakla da će uzroci požara biti poznati kada se obavi veštačenje. Džamija u Fazlagića Kuli, gde živi oko 40 povratnika Bošnjaka, obnovljena je pre nekoliko godina.

Premijer FBiH Nedžad Brankovićuputio je pismo predsedniku RS Rajku Kuzmanoviću i premijeru Miloradu Dodiku u kome je požar nazvao „vandalskim činom i velikim udarcem muslimanskim vernicima i Bošnjacima Gacka i BiH“, te „atakom na povratnike u RS“. „Paljene džamije u vreme kada je trebalo da vernici obave svoju dužnost, dokaz je da i dalje postoje retrogradne sile kojima je stalo da spreče obnovu poverenja“, naveo je Branković.

On je potvrdio spremnost federalnih institucija da pruže pomoću otkrivanju počinilaca i izrazio nadu da će predsednik i premijer RS preduzeti sve što je u njihovoj nadležnosti da počinioci što pre budu otkriveni i kažnjeni.

Potpredsednik RS Adil Osmanovićzatražio je od CJB-a Trebinje da krajnje profesionalno i odgovorno pristupi rasvetljavanju požara kako bi bilo što manje negativnih posledica po povratničku populaciju Istočne Hercegovine.

U medžlisu IZ Trebinje kažu da u nedelju do 21 čas nije bilo ništa sumnjivo, ali da se juče ujutro, kada su prvi vernici došli na bajram-namaz, još video dim iz objekta, gde je izgorela sva unutrašnjost i krov. Kako ističu u medžlisu, seljani nisu mogli ništa da primete, jer je džamija udaljena od naselja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari