Grčka će ovog vikenda verovatno postići dogovor sa svojim kreditorima, izjavio je juče evropski komesar za ekonomska pitanja Oli Ren na svetskom ekonomskom forumu u Davosu. „Veoma smo blizu sporazuma“, rekao je visoki evropski zvaničnik i izrazio nadu da će sporazum biti zaključen u ponedeljak na evropskom samitu. Grčka i njeni privatni kreditori do sada nisu uspevali da postignu dogovor o smanjenju postojećeg duga, čime bi se zvaničnoj Atini pomoglo da izbegne bankrotstvo.


Renove reči ponovio je i nemački ministar finansija Volfgang Šojble koji je na samitu u Davosu rekao da je „optimističan“ i da veruje da bi sporazum mogao biti postignut „u narednih nekoliko dana“. Sastanak Evropskog saveta lidera 27 država članica EU zakazan je za 30. januar.

Evropski komesar za ekonomska pitanja ocenio je u Davosu i da SAD i Velika Britanija treba da obezbede više novca za MMF. Države članice evrozone do sada su izdvajale dodatnih 150 milijardi evra za intervenisanje u krizi. Međutim, Vašington i London su do sada odbijali da daju dodatna sredstva.

– Potrebni su nam jači zaštitni zidovi u Evropi. Takođe nam je potrebna podrška naših američkih i britanskih prijatelja kada je reč o povećanju resursa MMF-a – kazao je Ren.

Lider britanskih laburista Ed Miliband optužio je u Davosu premijera Dejvida Kamerona za „sramno neuspešno rukovođenje“ kada je reč o pitanju spornih bonusa koje je dobio direktor Kraljevske banke Škotske Stiven Hester, preneo je Bi-Bi-Si. Miliband je izjavio da Kamerona treba prisiliti da objasni zašto je dozvoljeno da se isplate tako veliki bonusi nakon što je obećao da će sprovesti inicijativu protiv prekomernih zarada. Hesteru je dodeljen bonus u deonicama od 963.000 funti, što je naišlo na žestoku kritiku političara i sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari