Atina u sporu sa Skopljem oko imena najjužnije republike bivše SFRJ nastavlja da vodi pozitivnu politiku, ali u tome nema reciprociteta – izjavio je juče portparol grčkog ministarstva spoljnih poslova Grigoris Delavekuras.

– Nažalost, reciprociteta nema. Želimo da vlada (premijera Makedonije) Nikole Gruevskog ima pozitivan i konstruktivan pristup dijalogu. Verujem da bismo uz političku volju mogli brzo doći do rešenja – rekao je Delavekuras na konferenciji za novinare.

Razlog sporu između dve zemlje, koji traje već 19 godina, protivljenje je Grčke da njen severni sused zvanično uzme ime Makedonija, jer je to naziv jedne njene pokrajine. Delevakuras je, takođe, kazao da veruje da će promena biti, iako ih zasad nema, prenela je ANA. On je dodao da će Grčka nastaviti da daje pozitivne inicijative u cilju „stvaranja pozitivne klime u našim odnosima“. Rekavši da je premijer Jorgos Papandreu, koji je i šef grčke diplomatije, više puta pokrenuo inicijativu za susret s Gruevskim, Delavekuras je zaključio da „na našoj strani ostaje dobra volja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari