Atlagić: Istorija će zabeležiti da je zakon o pomoći Hilandaru donet u vreme Vučića 1Foto: FoNet Aleksandar Barda

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o Zakonu o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar, i u poslepodnevnom delu zasedanja su govorili o značaju Hilandara za očuvanje srpskog kulturnog nasleđa, kao i da se obraćaju vanparlamentarnoj opoziciji i pružaju podršku predsedniku Srbije.

Poslanik sa liste „Aleksandar Vučić- Za našu decu“ Marjan Rističević izneo je niz optužbi na račun lidera Dveri Boška Obradovića i rekao da je to jedini političar koji je „išao u crkvu iz koristi“.

Sve vreme govoreći o „Bošku Ljotiću“ poslanik je ponovio tvrdnje da je Obradović iz Hilandara uzeo od monaha pet hiljada evra za promovisanje porodice, ali da ih je slagao i osnovao političku partiju.

Poslanica Ana Beloica obraćala se bivšem režimu koji je, kako kaže „slao žandarmeriju na momke koji su želeli da spreče postavljanje granice na Jarinju“.

„Gde ste bili kada su nam palili kuće i skrnavili grobove, palili crkve, kada su nam uvodili takse, gde ste danas, koliko puta ste posetili narod na Kosovu. Imam puno pravo da to pitam u ime svih mladih ljudi kojima je rat na Kosovu uništio detinjstvo i maštali su o tome da ponovo ugledaju svoju braću i očeve“, rekla je poslanica ne precizirajući da li misli na vlast predvođenu Demokratskom strankom ili na vladajuću koaliciju iz 1999. godine.

Poslanik Marko Atlagić pohvalio je, kako je istakao, istorijski zakon o Hilandaru.

„Istorija će zabeležiti da je donesen Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandar, za vreme srpskog predsednika Aleksandra Vučića 22. septembra 2021. godine i istorija će zabeležiti da je najveća obnova Hilandara još od 14. veka se desila za vreme srpskog predsednika Aleksandra Vučića- duhovnog, kulturnog i ekonomskog reformatora Srbije u 21. veku“, rekao je Atlagić.

Poslanici rad nastavljaju sutra raspravom o amandmanima nakon čega će glasati o sve tri tačke dnevnog reda-o izmeni Kodeksa ponašanja poslanika, o Zakonu o sprečavanju korupcije i zakonu o Hilandaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari