Za južnoafričkog predstavnika u trci na 400 metara, Oskara Pistorijusa, ne može se reći da je „samo“ junak dana. Ovaj atletičar je junak sporta, Olimpijskih igara, a pre svega svih osoba sa invaliditetom kojima je dokazao da ništa nije nemoguće i da prepreke i izgovori ne postoje. Oskar Pistorijus prošao je kvalifikacije u svojoj disciplini, u polufinalu je zauzeo poslednje mesto u svojoj grupi, ali u očima celog sveta je prvi i najbolji, pa ni svetski prvak Kirani Džejms nije mogao da savlada emocije nakon trke i tražio je Južnoafrikancu nalepnicu sa imenom koja stoji na prednjoj strani dresa.

Pistorijusu su amputirane obe noge neposredno pre prvog rođendana, ali je on nedavno izjavio da se nikada nije osećao kao invalid, prvenstveno zahvaljujući majci koja je uvek govorila da on samo ima različite cipele od svojih vršnjaka. Oskar se kao dečak bavio i tenisom, odbojkom i rvanjem, ali je na kraju odluka pala na atletiku, a pored toga što se ravnopravno takmiči sa najboljim svetskim atletičarima on pomaže i deci koja su rođena sa istim problemom.

Na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. osvojio je tri zlatne medalje, u Atini četiri godine ranije bronzu i zlato, a na OI u Londonu takmičiće se i u štafeti 4×400 metara koja je na programu u četvrtak od 12.35. Pistorijus je nakon učešća u trci na 400 metara u nedelju postao tek šesti atletičar u istoriji koji se takmičio i na Olimpijskim i na Paraolimpijskim igrama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari