U obilju manje ili više ujednačenih i potencijalno atraktivnih duela druge večeri drugog kruga trke za titulu evropskog klupskog šampiona pažnju najviše privlači derbi na Vinsente Kalderonu, gde prošlosezonski finalista Lige šampiona i španski prvak Atletiko s vladarom Italije – Juventusom bije jednu od ključnih bitaka za prvo mesto u jakoj A grupi.


S tim što su bodovi preči domaćinu, posle razočaravajućeg poraza od grčkog Olimpijakosa pre dve nedelje (2:3).

– Posle velikog koraka unazad, koji smo napravili u prvom kolu, moramo preći tri u derbiju s Juventusom. Svaki drugi ishod bi nas udaljio od planiranog prolaza u drugu fazu takmičenja, u kojem i ove sezone imamo najviše ambicije – svestan je važnosti trenutka bek madridskog tima Huanfran Tores.

Optimistični defanzivac trećeg tima Primere, s četiri pobede i dva remija, ipak ne smeće s uma s kim izabranici Dijega Simeonea imaju posla u ovih 90 minuta.

– Juventus je sjajan tim, s mnogo igrača top klase. Imaju vrsnog golmana, čvrstu odbranu, vrlo ofanzivna krila, po gol stalno opasnog Teveza… Skoro da nemaju slabu tačku, ali Atletikova snaga je to što je najjači kada je najteže. Igramo dobar fudbal, imamo ratničku energiju i podršku naših fantastičnih navijača. Očekujem veliku utakmicu i veliku pobedu – kaže jedan od retkih domaćinovih prvotimaca s maksimalnom minutažom u Siomeonovom sistemu stalnih rotacija, u kojem neće biti mesta za važnog startera sa sredine terena Artura Vidala (povreda).

U Juventusu mirnije spavaju posle startnog trijumfa nad Malmeom (2:0), biranim rečima pričaju o rivalu, ali „Stara dama“ sigurno neće propustiti priliku da potvrdi lidersku poziciju.

– Poslednje tri godine nismo bili u situaciji da napravimo nešto veliko u Evropi, ali ova Liga šampiona mogla bi da donese prekretnicu Juventusu. Za tako nešto su nam potrebni pozitivni rezultati protiv velikih timova, kao što je Atletiko. Sigurno će biti „gusto“ u Madridu, ali verujem da ćemo naći načina da stignemo do cilja na najtežem gostovanju u grupi – objašnjava vezista torinskih crno-belih Klaudio Markizio pred prvu od dve utakmice s Mandžukićem, Grizmanom i ostalima.

Juventusovog asa ne zavarava protivnikov neočekivan kiks u Atini.

– Tim rezultatom je samo potvrđena ozbiljnost naše grupe. Španci, Grci i imamo iste šanse u borbi za mesta koja vode dalje. Ne sumnjam da će Atletiko učiniti sve da se iskupi za taj poraz – jasno je kreativcu (s pet pobeda) vodeće ekipe Serije A, u čijoj postavi gotovo izvesno neće biti povređenog Andrea Pirla.

Olimpijakos i srpski vezista Luka Milivojević odlično su počeli takmičenje, ali to im ne daje pravo da povuku „ručnu“ protiv autsajderskog Malmea, baš kao ni supersoničnom braniocu trofeja Real Madridu da se opusti u dvorištu vrlo žilavog Ludogoreca i velikom, ali još neubedljivom, povratniku Liverpulu našeg Lazara Markovića da potceni Bazel na večerašnjem gostovanju (grupa B). Utakmice Zenita i Monaka, odnosno Bajera i Benfike (C grupa) nemaju izrazite favorite, mada oba domaćina imaju blagu prednost na papiru. U D grupi Arsenal vapi za uspehom posle „šamara“ od Borusije iz Dortmunda na premijeri, dok „milioneri“ posle „skalpa“ engleskog velikana žele i slavlje na terenu belgijskog šampiona Anderlehta, čiji napad predvodi srpski reprezentativac Aleksandar Mitrović.

Madrid „začaran“ grad za crno-bele

Dugo fudbaleri Juventusa čekaju na pobedu u prestonici Španije. Poslednji put su joj se radovali 2008. godine i to na stadionu Atletikovog večitog rivala Real Madrida. Zvezda te novembarske večeri na „Santjago Bernabeu“ bio je dvostruki strelac Alesandro del Pjero, koji je „kraljevićima“, u takmičenju po grupama te Lige šampiona, pre toga „presudio“ i meču igranom na Apeninima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari