Aurora borealis na nebu iznad Srbije, neverovatni prizori (FOTO) 1Foto: PaoloBruschi/ shutterstock

U pojedinim delovima Srbije večeras su građani mogli da vide crveno nebo. U pitanju je polarna svetlost ili pojava koja se zove aurora borealis.

Najvidljivija je iz ruralnijih područja, gde nema većeg veštaškog osvetetljenja. Društvenim mrežama kruže fotografije iz Pančeva, Sečnja, Kruševca, Kučeva, Beograda, Mladenovca, Petrovca na Mlavi, Golupca…gde su građani mogli da uživaju u nesvakisanjem prizoru na nebu i da magičnu svetlost zabeleže kamerom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Aurore, božanstvene igre svetlosti nastale interakcijom Sunca i Zemljine atmosfere, privlačile su pažnju ljudima kroz istoriju.

Danas one predstavljaju naučno objašnjenu pojavu koja ne prestaje da fascinira posmatrače, a u zavisnosti od strane hemisfere nazivaju se Aurora borealis (severna svetlost) i Aurora australis (južna svetlost) dok je zajednički imenitelj za obe Aurora polaris (polarna svetlost) ili samo Aurora.

Kako je ranije za Danas opisao dr Darko Donevski, doktor astrofizike i naučni komunikator aurora je specifična manifestacija svetlosti na noćnom nebu koja je naročito vidljiva na visokim geografskim širinama, bliže Zemljinim polovima. Može da se opiše kao jedan veliki svetleći vrtlog različitih oblika, iz kojeg često ističu raznobojne plamičaste svetlosti.

Polarna svetlost povezana je sa električnim i magnetnim pojavama u višim slojevima atmosfere. Ona nastaje kao rezultat interakcije solarnih vetrova i magnetnog polja Zemlje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Najčešće je vidljiva u polarnim krajevima, a što je udaljenost od magnetskih polova veća, to se ona pojavljuje ređe. Ukoliko se promatra iz područja koja su bliže polovima Zemlje, polarna svetlost je uglavnom žute i zelene boje, a na manjim geografskim širinama polarna svetlost je češće crvene boje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari